Майже 50 мільйонів гривень — у чотири рази більше, ніж протягом 2006—2011 років, — у модернізацію систем газопостачання інвестувало за останні п’ять років ПАТ «Рівнегаз». За цей період на Рівненщині замінено 25 кілометрів газопроводів, реконструйовано понад півтори тисячі газорозподільних пунктів та будинкових регуляторів тиску тощо. Одним із найбільших інвестиційних проектів стала реконструкція п’ятдесяти газорозподільних пунктів (обсяг інвестування — 12,5 мільйона гривень), які були зведені ще в 60—70-х роках минулого століття.

Протягом останніх років у своїй роботі газівники використовують сучасні матеріали та обладнання, новітні методи і технології. За останні роки, скажімо, було придбано новітні прилади діагностики газопроводів — детекторні витокошукачі метану, що дають можливість дистанційно, на відстані тридцяти метрів, виявляти витоки газу. Застосування поліетиленових газопроводів дає змогу вдвічі збільшити термін експлуатації мереж, уникнути витрат на антикорозійний захист та відновлення ізоляційного покриття, а використання регуляторів імпортного виробництва — підвищити надійність та зменшити витрати на їх експлуатацію.
Якщо впродовж 2006—2011 років робота газових компаній області була спрямована на підтримання газових мереж без їх модернізації та поліпшення експлуатаційних показників, то з 2012-го було переглянуто стратегію розвитку і модернізації газорозподільних мереж. Газівники Рівненщини розробили та подали на затвердження НКРЕКП Плани розвитку ГРМ протягом 2018—2027 років на загальну суму понад 700 мільйонів гривень. У разі перегляду тарифу у бік збільшення та його затвердження держрегулятором це підвищить рівень надійності газопроводів, дасть змогу утримувати їх у належному стані, надавати клієнтам якісні послуги та створювати нові сервіси.

Ольга ЗАЙЧУК,
фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».