Міжнародний дитячий фестиваль танців народів світу «Барвінкове кружало» 13-й рік поспіль зібрав у місті над Південним Бугом понад двадцять колективів із п’яти країн та нашої держави. Його учасників привітав народний депутат України Олександр Домбровський. Він був одним з організаторів цього прекрасного дійства у час, коли працював міським головою Вінниці.

На знімку: під час відкриття фестивалю організатори представляють країни і міста учасників творчого змагання.

Фото з сайту Вінницької міськради.

— Які ж талановиті діти у всьому світі! — зазначив у своєму вітанні зі сцени обласного академічного музично-драматичного театру імені Садовського Олександр Домбровський. — Ці слова мимоволі промовляєш, дивлячись на вас, учасників фестивалю.

Щира подяка хореографам, тренерам, які виховують любов до народного мистецтва. Без такої любові не було б високих здобутків, що їх має кожен колектив. Адже на фестиваль приїжджають кращі з кращих.

Упродовж чотирьох днів на сцені обласного академічного музично-драматичного театру імені Садовського своє мистецтво демонструватимуть юні танцівники з далекої Америки, а також Литви, Молдови, Польщі, Туреччини, низки міст України. Загалом понад тисяча учасників у національних костюмах покажуть глядачам танці, популярні у їхніх країнах.

— Танець — це мистецтво, яке без слів передає любов, щирість і повагу представників одного народу до іншого, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Це єднання дітей з інших країн із Україною, її народом.

Найважливішим є те, що діти дивляться одне на одного через призму добра.

Традиційно творче змагання розпочинає зразковий народний колектив із Вінниці ансамбль танцю «Барвінок» під орудою його багаторічного керівника народного артиста України Петра Бойка. Він передав слова вітання від голови Національної хореографічної спілки України Героя України Мирослава Вантуха.

— Коли ми започатковували мистецьке змагання, у назві якого є частинка назви нашого колективу, аж ніяк не сподівалися, що воно набуде такої популярності, — каже Петро Бойко. — Тепер у фестивалю широкі крила. До Вінниці приїздили колективи з таких далеких країн, як Китай, Японія, нині маємо гостей із США. Загалом за цей час участь у фестивалі взяли понад 15 тисяч талановитих дітей. Вдячні міській владі за допомогу в організації дійства, екскурсій, відпочинку, проживання гостей.

Завершиться «Барвінкове кружало» великим спільним концертом, що відбудеться 5 травня о 17-й годині на сцені згаданого театру. Діти з різних країн виконають великий танець дружби.