Рейдерське захоплення ТОВ «Нива-2010» та побоїще між бійцями Нацгвардії та ветеранами АТО і селянами, що сталося внаслідок його у Бережинці в червні 2017, сколихнуло тоді всю Україну («За землю починають убивати?», «Голос України» за 26.05.2017.). Усі співчували селянам, а також постраждалому від захоплення фермеру Миколі Трибиненку.

А згодом до прокуратури області почали надходити скарги від жителів Бережинки на незаконні дії самого Трибиненка. Нібито в багатьох із них він незаконно відібрав землю. Правозахисник О. Криволап також стверджує, що до його рук потрапили документи, які свідчать, що зміна колективної форми власності СВК «Нива» на приватну в ТОВ «Нива-2010» (співзасновник — колишній директор СВК М. Трибиненко) відбулася в 2010 році теж із суттєвими порушеннями законодавства. Засновникам вдалося переоформити колективне майно на приватну фірму без викупу у місцевих жителів майнових сертифікатів.

«Документи, які залишилися в сільраді, свідчать, що жодних договорів купівлі-продажу майнових сертифікатів у той час оформлено не було. Досі залишається загадкою, яким чином Трибиненко став власником майна 520 людей — пайовиків СВК «Нива», — каже О. Криволап.

Починаючи з 2011 Трибиненко розпочав активну «благодійну» діяльність. Власникам земельних паїв, які опинилися в скрутному становищі та зверталися до нього по допомогу, він давав гроші нібито в рахунок майбутньої орендної плати. А коли, за підрахунками позичальників, заборгованість було перекрито, і вони просили відновити її виплату, Трибиненко відповідав, що надані ним кошти були розрахунком за проданий йому земельний пай. Якщо людина відмовиться підписати документи про перехід права власності на землю, то мусить повернути не позичену раніше, а в рази більшу суму. Тож налякані селяни підписували пропонований їм договір міни земельної ділянки, передаючи спритнику земельний пай розміром майже 5 га взамін земельної ділянки в 0,01 га. У такий спосіб він «виміняв» 50 земельних паїв загальною площею 225 га. При цьому люди не були ознайомлені зі змістом підписаного документа та не одержали свій примірник договору. Багато хто із них узагалі не розумів, що підписують документи стосовно відчуження своєї землі. Думали — підписують договір застави земельної ділянки, додаткову угоду до договору оренди землі, або нотаріально завірену розписку про одержання коштів.

Жителька Бережинки Н. Горгоц звернулася до М. Трибиненка у 2012, коли захворіла — пенсії по інвалідності навіть на життя не вистачало, а на лікування потрібно було 25 тис. грн. Ці гроші керівник ТОВ «Нива-2010» дав у рахунок «майбутньої орендної плати».

«Мені ніхто не пояснив, що за ці гроші я залишуся без землі. А в 2013-му мене запросили до контори, дали ще по тисячі гривень на кожен пай членів сім’ї і кажуть: розпишіться, що ви брали гроші. Але це був договір міни. А мені ніхто не пояснив, що в мене землі вже не буде. Я втратила 4,89 га», — стверджує жінка.

Коли в Трибиненка закінчилися призначені для нерівноцінного обміну власні ділянки, він залучив до процедури сина Ігоря. Той в результаті нерівноцінного обміну одержав 70 га землі. Та ще на 20 га уклав договори безплатного користування.

В. Шелест позичив у Трибиненка 20 тис. грн на лікування матері. Йому також не пояснили, за що дають гроші. Потім Шелест п’ять років працював у Києві, а коли приїхав у село, з’ясувалося, що 4,9 га земельного паю в нього вже відібрали. Під договором міни землі чоловік не розписувався, бо з 2013 року жодного разу вдома не бував. За цим фактом, який мав ознаки шахрайства, порушено кримінальне провадження.

«У договорі міни Шелест не підписувався. Це підтверджується висновком експертизи, який є в кримінальній справі. По інших 20 випадках довести факт злочину складніше. Тому що застосовувалися різні способи. Усього від таких «договорів міни» постраждало майже 35 людей», — пояснює О. Криволап.

Подібна практика «добровільного» підписання договорів застосована й стосовно інших власників земельних паїв. Так повелися з родинами Л. Монашко, Ю. Коржанетської, Т. Лойк...

Тож що насправді сталося в червні торік? З’ясовується, землю, що перебуває в оренді у Трибиненка, він поділив на три частини. Одну з них, нібито захоплену рейдерами, переписав на своє нове підприємство, решту поділив між двома синами. Нині людям пропонують підписати договір оренди або з Трибиненком, або з кимось із його синів.

Зі слів О. Криволапа, фермер стверджує, що закони не порушував. Так само вважають і нотаріуси, які засвідчували договори міни. Ігноруючи чинний мораторій на укладання таких видів правових угод відносно земель сільськогосподарського призначення.

Тобто ці оборудки все-таки є незаконними. На думку О. Криволапа, Трибиненко скористався юридичною безграмотністю людей. В окремих випадках він справді купував земельні паї, але платив за них у 2—3 рази менше, ніж ті насправді коштують. В інших випадках просто давав людям підписувати порожні бланки документів. Серед постраждалих найбільше пенсіонерів. У більшості випадків їм казали, що гроші дають у рахунок виплати майбутньої орендної плати. Людей возили до нотаріусів і казали: «підпишіть — це гарантія, що потім у вас не буде претензій до Трибиненка». А фактично вони підписували договори міни землі.

Відновлення справедливості чекають і ошукані власники майнових сертифікатів. «Розділення майна СВК «Нива» не закінчено. Воно закінчиться лише тоді, коли люди одержать своє майно в натурі. Забрані шляхом обману сертифікати потрібно відновити.

Адже фермер не може пояснити, яким чином вони в нього опинилися», — констатує Криволап.

Поспілкуватися особисто з Трибиненком журналістам не вдається: на телефонні дзвінки той не відповідає, на зустрічі не з’являється, на офіційне звернення від ГО «Життя без корупції» не відповідає.

Поки триває кримінальне розслідування рейдерського захоплення агрофірми, її майно тимчасово перебуває під арештом. Тим часом до Кіровоградського районного суду подано 20 позовів щодо визнання недійсними договорів міни земельних паїв, які уклав із селянами Трибиненко та його родичі. Ініціативна група також подала колективну заяву про вчинення злочину стосовно пайовиків та членів СВК «Нива». Є сподівання, що місцева Феміда все ж таки допоможе відновити зневажені права людей.

Кіровоградська область.