Про стратегію розвитку місцевого самоврядування у спільному європейському просторі говорили на IV Європейському Конгресі місцевого самоврядування, який відбувався у Кракові. Цього року делегацію від Рівненщини представляли голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, його заступник Олексій Бучинський, голова Березнівської районної ради Віктор Федас та голова Деражненської ОТГ Олександр Пустовіт (на знімку). Щороку учасниками масштабного заходу є лідери місцевого самоврядування, представники державних адміністрацій, бізнес та громадськість.

«Цей масштабний міжнародний захід можна назвати «Давосом місцевого самоврядування». У конгресі взяли участь найкращі експерти: науковці, політики, представники уряду та бізнесу, — щоб виробити спільне бачення, як має розвиватися місцеве самоврядування в Європі у найближчі роки. Це неабиякий досвід та перспективи, надзвичайно цікаві для України, яка у своєму муніципальному розвитку взяла курс на децентралізацію», — каже Олександр Данильчук.
Голова Рівненської обласної ради взяв участь у дискусіях із обговорення питань, які неабияк актуальні саме для сучасної України в контексті нинішніх реформ та децентралізаційних процесів. Зокрема, йшлося про ефективне місце галузі охорони здоров’я в місцевому самоврядуванні, сучасні тенденції та пошук нових можливостей щодо фінансування медицини, розвиток і впровадження сучасних інформаційних систем у цій галузі.
Учасники форуму також ділилися думками щодо успіхів та невдач процесів децентралізації на прикладі Польщі та інших країн Європи у розрізі конкретних галузей та напрямів. Обговорювали питання бюджетування, електронного урядування, співробітництва громад та бізнесу, роль культури, історії та туристичної галузі у розвитку місцевого самоврядування. Актуальними були питання розвитку інфраструктури, а також енергоефективності в містах та регіонах. А також — ролі і місця малого та середнього бізнесу для розвитку територій. Загалом учасники конгресу обговорили майже 60 дискусійних питань.
Водночас, на думку Олександра Данильчука, наші європейські сусіди також стикаються з низкою проблем у роботі органів місцевого самоврядування. Зокрема, щодо розподілу та надходження субвенцій з державного бюджету. Однак їм вдалося виробити жорсткі механізми, які дають можливість ефективно впливати на органи виконавчої влади й успішно обстоювати інтереси своїх територій.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.
Фото надано автором.

Рівне.