На складі боєприпасів у Балаклії Харківської області в четвер знову детонували снаряди. Згідно з першим офіційним повідомленням Міноборони, 3 травня, о 13.35, на колишній технічній території в/ч «65 Арсенал» почалася пожежа в результаті загоряння сухої трави. Мовляв, там проводили роботи з розмінування залишків боєприпасів після минулорічної НП на цих складах.

 

Вибухи на території 65-го арсеналу Міністерства оборони України,
Балаклія (Харківська область).

 

Пожежний танк.

 

Учора вдень, за інформацією місцевої райдержадміністрації, основні вогнища загоряння було локалізовано військовими та рятувальниками. Цього разу евакуацію всього міста не проводили. Слава Богу, минулося без жертв і руйнувань. Ситуацію стабілізовано, але питання, чому знову детонували вибухонебезпечні «граблі» військових складів, зависло у задимленій завісі висновків і заходів, які військово-політичне керівництво обіцяло й повинно було зробити після серії вибухів на військових арсеналах.

 

Тільки за час ведення бойових дій на Донбасі в тилу п’ять разів спалахували арсенали ЗСУ. Версії висували різні: від недбалості самих військових до диверсій противника. Покарати винних — справа важлива. Але, мабуть, важливіше зробити так, щоб це не повторювалося, щоб не гинули люди, не руйнувалися будинки мирних громадян, а наша армія не втрачала настільки потрібні їй боєприпаси...
 

Учора на брифінгу в Києві начальник Озброєння Збройних Сил генерал-майор Микола Шевцов озвучив основні версії виникнення пожежі 3 травня: «Загоряння сухої трави на території, яку не було очищено від вибухонебезпечних предметів, шляхом потрапляння під гусениці пожежного танка сторонніх предметів: підривників чи елементів пороху, що спричинило загоряння. А також потрапляння іскри від вихлопної труби пожежного танка на боєприпаси».
 

«Ще одна версія — дія сонячних променів, які спричинили запалювання вибухонебезпечних предметів», — додав він. Ось тут хочеться по-дилетантськи нагадати про попередження Гідрометцентру щодо спекотної погоди й ДСНС — щодо підвищеної пожежної небезпеки.
 

За фактом пожежі на технічній території військової частини «65 Арсенал» розпочато провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) КК України. Розслідування проводить поліція.

 

Ольга ВІТЕР.
Фото медіагрупи «Накипело».

 

ДО РЕЧІ

У жовтні минулого року Кабмін виділив з резервного фонду 100 млн грн на підвищення рівня захищеності об’єктів зберігання боєприпасів Збройних Сил України. А в бюджеті на цей рік передбачено 500 млн на програму із забезпечення підвищення живучості й вибухопожежної безпеки арсеналів, баз і складів.

 

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

23 березня 2017 року на території військового складу Міноборони поблизу Балаклії Харківської області на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові й артилерійські снаряди калібру 125 мм і 152 мм) стався вибух, виникла пожежа, яка спричинила детонацію. З міста евакуювали понад 16 тисяч мешканців.
За даними головного військового прокурора Анатолія Матіоса, на військовому арсеналі сталася диверсія. Тоді Міноборони заявило, що ця пожежа не завдасть значної шкоди обороноздатності країни. Це питання обговорювалося на профільному парламентському комітеті. За даними його голови, народного депутата Сергія Пашинського, пожежа на балаклійських складах знищила арсенал боєприпасів на мільярд доларів. І це сталося у країні, яка воює з російським агресором і у якої немає власного боєприпасного виробництва! Зазначимо, воно не може з’явитися за півроку. Ситуація на сході нашої країни далека від мирної, і противнику вигідно залишити ЗСУ без власних арсеналів.
У вересні минулого року, після чергового вибухового інциденту в Калинівці Вінницької області, відбулося спеціальне засідання РНБО. Тоді Секретар Радбезу Олександр Турчинов назвав «колосальною проблемою» ситуацію на військових складах, сказавши, що під час пожеж у Балаклії та Калинівці втрачено величезну кількість боєприпасів.
«Повинні нести відповідальність за всією вертикаллю, починаючи від начальника Генштабу. Те, що відбулося, — демонстрація нездатності захистити наші стратегічні резерви, і тому стоїть питання про надійність захисту нашої країни, — заявив тоді Турчинов. — І доки в нас не відповідатимуть ті, хто нездатен професійно виконувати свої посадові обов’язки, доведеться постійно рахувати втрати й збитки».
За підсумками засідання РНБО вимагала: «Українські арсенали повинні бути захищені настільки, щоб витримати не тільки будь-яку атаку диверсантів, а й удар повітряно-космічних сил ЗС РФ».