Як гаряча весна позначиться на майбутньому врожаї

Нинішню травневу спеку вже названо аномальною. І прогнози синоптиків не надто втішні: середня температура місяця буде на півтора — два градуси вищою від норми. Аграрії стривожені — це не може не позначитись на майбутньому врожаї. Хоча наразі великих проблем на полях ще не бачать. На Хмельниччині насамперед це стосується посівів озимих культур. Пізні сніги і ранні весняні дощі допомогли їм пережити стрімкий перехід від зими до літа. Вологи у ґрунті вистачило для того, щоб рослини розвинули добру кореневу систему. Тож наразі озима пшениця та ріпак витримують спеку, яка сягає майже тридцятиградусної позначки. Є всі підстави сподіватись, що і надалі рослини розвиватимуться нормально і викинуть колос навіть при відсутності дощів.

Зате з ярими культурами картина дещо інша. Виграв той, хто встиг заробити насіння в землю одразу після весняних снігів. До посівів ярої пшениці дехто приступив ще в другій половині березня. І хоча під цю культуру загалом в краї відведено не більше десяти тисяч гектарів, переживати за сходи не доводиться.
Зате з пізнішими посівами все складніше. На ділянках, де насіння потрапило в сухий шар ґрунту, ще не дочекались сходів. Складається враження, що рослини не хочуть проростати в таких екстремальних умовах — все і всі очікують живильного дощу.
Попри таке чекання аграрії не сидять без роботи. Весняна посівна кампанія триває. В області заплановано посіяти 204 тисячі гектарів кукурудзи. На 170 тисячах гектарів із цим завданням вже впорались.
«Працює» погода і на таку теплолюбиву культуру, як соняшник. Якщо на початку сезону в господарствах мали наміри відвести під неї 135 тисяч гектарів, то тепер прозвітували про перевиконання планів на п’ять тисяч гектарів.
Продовжують роботи і в тих господарствах, де сіють сою. Поки що із завданням впорались лише наполовину, засіявши 90 тисяч гектарів. Причому в багатьох випадках агрономи навмисно не поспішають — сподіваються хоча на невелике зволоження полів. Тільки дощ зможе розбудити зерно, вкинуте в землю.
Довелось відійти від традиційних для Поділля графіків і гречкосіям. Якщо раніше вони починали роботи наприкінці травня, то тепер перші шістсот гектарів посіяли на місяць раніше.
Одне слово: нові кліматичні умови не тільки змушують сільгоспкультури пристосовуватись до раннього і гарячого літа, але й вимагають від аграріїв нових оперативних рішень. Досвід останніх років свідчить: затримка під час посівної буквально на день — два може призвести до серйозних проблем із врожаєм.
Поспішають впоратись із городніми роботами і власники особистих господарств, дачники та городники. У переважній більшості вони вже посадили картоплю. Цього року в області її вирощуватимуть на 62 тисячах гектарів. Тепер сіють та висаджують іншу городину. При цьому кращі результати отримують ті господарі, що мають змогу зволожити грядки. Однак така розкіш тепер не для всіх — вода знову швидко «втікає» з землі. Весняні потоки майже раптово висохли, а затяжні осінні дощі так і не допомогли тому, щоб рівень ґрунтових вод істотно піднявся. Тож літо готує нові випробування для всіх нас.