Минулий місяць приніс для хмельничан не дуже приємну звістку від Хмельницького хлібозаводу. Ціни на його продукцію піднялись на п’ять відсотків. Для покупців таке зростання вилилось у додаткових майже півгривні на кожному буханцеві. Тож традиційний хліб та батон впевнено крокують до позначки у десять гривень.
Хлібопекарі не вважають таке подорожчання критичним і пояснюють його насамперед економічною необхідністю. Але не варто забувати, що таке, хоч і не надто високе підвищення, вже перетворилось на перманентний процес. Адже попередні зміни цін відбулись не так давно — у лютому.
Серед основних причин подорожчання називають збільшення вартості енергоносіїв та борошна. І хоча наразі не говорять про можливі наступні стрибки, проте ніхто їх не виключає. Адже спекотне літо може внести свої корективи і у кількість майбутнього врожаю зернових, і в його якість. Припускають, що вартість збіжжя не втримається на теперішніх позначках. Тож можливий варіант, що цінники у хлібних магазинах змінюватимуться ще не раз.
Хоча Хмельницький хлібокомбінат потроху втрачає лідируючі позиції на обласному ринку хлібопродукції, проте він залишається одним із найбільших виробників масових сортів хліба. Щодня тут випікають майже 50 тонн білого, житнього хліба та батонів. Тож підприємство залишається певним законодавцем «цінової» моди. Її з успіхом наслідують інші, переважно приватні пекарні. Хоча останні не поспішають офіційно заявляти про подорожчання своєї продукції, проте покупці відчувають це на своїх гаманцях. Тим більше, що минулого місяця обласне управління статистики зафіксувало чергове підвищення ціни на борошно — вартість його зросла майже на три відсотки.