Тисячу нових сортів кімнатних фіалок вивела впродовж двадцяти років вінничанка Олена Лебецька. Один із них чекає у Вінниці... Святослава Вакарчука. Чому?

Єдиний у місті над Бугом селекціонер сенполій потішила новинкою любителів домашніх квітів і шанувальників популярного українського гурту «Океан Ельзи». Саме таку назву дала новому сорту. Виведені нею квіти є в США, Японії, Швейцарії, Польщі, Німеччині, Іспанії. Що радить селекціонер квітникарям?

У руках Олени Лебецької — новий колекційний сорт фіалки «Океан Ельзи». «Коли Вакарчук приїде до Вінниці, отримає квіти в подарунок», — каже селекціонер.

Колекція її квітів — у оранжереї, під яку використала приміщення на чотири кімнати поруч з будинком. Каже, назва «Океан Ельзи» напрошувалася сама собою. Колір пелюсток переливається, як море, як океан. «Чи знає про такий сорт Вакарчук? — усміхається пані Олена. — Звідки йому знати. Я людина скромна. Про зроблене на весь світ не кричу. Любителі фіалок заглянуть у каталог і дізнаються, а решта...»
Новий сорт вражає не тільки забарвленням. Селекціонер звертає увагу, наскільки акуратна, рівненька розетка. Є в нього ще одна особливість. Співрозмовниця зізнається, що вона фанат фільмів «Зоряні війни». Неспроста одному із сортів дала назву «Дарт Вейдер». Торік квітку визнали найкращою на міжнародній виставці кімнатних фіалок у Москві. У сенполії махрові сині квіти, гофровані краї, дуже рівна розетка і, як висловилася селекціонер, шикарне цвітіння. «Саме «Дарт Вейдер» є «батьком» мого «Океану Ельзи», — зазначає селекціонер. — Його сіянці використані для виведення «пісенного» сорту. Таку квітку можна вважати титулованою. На міжнародних виставках нагороду вибороти непросто».
Відколи тривають події на Донбасі, пані Олена не часто їздить до Москви. Незважаючи на те, що більшість міжнародних виставок проводить Московський будинок фіалки і вона є членом журі. Зізнається, що участь у конкурсах для селекціонера корисна, але нині не той час, щоб їхати. «У мене залишилося два маршрути на виставки — Київ і Львів, де буваю найчастіше», — уточнює пані Олена.

На створення новинки — від двох до п’яти років

Робота зі створення нового сорту починається на інтуїтивному рівні. «Бачу гарну квітку — хочеться поліпшити її ті чи інші якості, наприклад, колір, розмір пелюсток, розетку, — ділиться думками селекціонер. — Починаю працювати. Запилюю і чекаю на результат. На створення нового сорту треба витратити від двох до п’яти років». Назви придумує тоді, коли вже бачить квітку «дорослою». Бере до уваги колір, загальний вигляд, величину пелюсток. Наприклад, сорт «Комарики» говорить сам за себе, якою є ця квітка. Муками творчості називає справу з назвами. Намагається, щоб вони відповідали вигляду рослин і водночас були милозвучні. Щось бере з книг, щось з Інтернету. Є в неї зоряна серія — «Вега», «Сіріус», «Місячна мелодія»; є літературні, поетичні назви, наприклад, «Трістан та Ізольда», «Поцілунок ангела»; є з міфології, географії... Усі тисяча назв нових сортів — її вигадка.

Квіти люблять те, що й людина

— Фіалки живуть довго за однієї умови, якщо за ними дбайливо доглядати і якщо вони висаджені в гарний ґрунт, — наголошує співрозмовниця і дає декілька порад квітникарям. — Ґрунт має бути легким, рудуватого кольору. Як людині комфортно при температурі 18—20 градусів, так і фіалці. Особливе значення має вологість. При вищій температурі ґрунт пересихає. Висока вологість сприяє грибковим захворюванням. Третє — освітлення. Або багато вікон, або штучне світло. Якщо його мало, треба вмикати лампи денного світла. Висота над квітами — 20—25 см. Протягом 12 годин на добу не вимикати.
Співрозмовниця зауважує, що всі нібито знають, що під час поливу не можна допускати потрапляння води на листочки, не перезволожувати ґрунт, але на ділі так роблять не всі. Пані Олена пристосувала звичайні пластикові пляшки для дозованого поливу. У кришечці зробила отвір, вставила трубку з крапельниці, вода потрапляє безпосередньо в ґрунт, листочки залишаються сухі. Квіти обов’язково необхідно пересаджувати один раз на рік, а краще — двічі. За її словами, при правильному догляді фіалка може квітнути десятки років. Стверджує, що в Америці є сенполія, якій уже 70 (!) років.

Листочок краще класти в грунт, а не у воду

Найчастіше любителі фіалок вирощують їх з листочків. З власного досвіду селекціонер дає низку порад. Каже, стрижень обов’язково треба підрізати. Тільки гострою бритвою, не ножем чи ножицями, бо ці інструменти травмують живець. Краще класти в ґрунт, а не воду. У такому разі майже не підгниває. Одразу починає рости. Стрижень заглиблювати не більш як на сантиметр. Кладе в той самий стаканчик (з водою чи ґрунтом) підпору для рослини. Вирізає з пластикової пляшки трикутничок. Гострим кінцем ставить донизу. Ширша сторона підтримує листочок. Ґрунт поливати зовсім трішки, один раз до того часу, поки не з’являться корінці. Для вкорінення потрібно приблизно три тижні. Зберігається стаканчик на світлі. Можна накрити поліетиленовим пакетом. Потім «діток», так називає рослинки, розсаджують в окремі горшки. З листочка до цвітіння минає рік.

Віктор НАДДНІСТРЯНЕЦЬ.
Фото автора.

Вінниця.