Картина Івана Їжакевича «Голгофа», що розміщена на фасаді Георгіївської церкви Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» у селі Пляшева Радивилівського району на Рівненщині, потребує термінової реставрації. Для цього в Рівненській ОДА була скликана нарада за участю музейників, архітекторів та художників.

Як розповів художник Ярослав Марчук, поверхня живопису зазнає деструктивних змін. Уже 53 відсотки картини повністю втрачені, а це майже 30 квадратів. Тому питання реставрації є невідкладним.
Була пропозиція забрати живопис з фасаду церкви та частинами перенести його в закрите приміщення, де він не зазнаватиме подальшого впливу природних чинників, а також тимчасово розмістити картину в бальній залі Дубенського замку та реставрувати там. На місці живопису митці радять створити його копію — мозаїку, проте це є наступним завданням. А поки що працюватимуть над організацією реставраційних робіт, до яких хочуть залучити львівських фахівців.
Як повідомили в Рівненській ОДА, на ремонтно-реставраційні роботи картини Івана Їжакевича з державного бюджету цьогоріч має надійти 6 млн грн.

Олександра ЮРКОВА.
Фото надано автором.