Прем’єр-міністр Володимир Гройсман (на знімку) із робочою поїздкою побував на Закарпатті. Керівник уряду пройшовся набережною в Ужгороді  та поспілкувався з перехожими, проконтролював ремонт міжнародної траси, вітався зі школярами угорською мовою й пообіцяв бізнесу кращий інвестиційний клімат.

В. Гройсмана супроводжували члени урядової делегації, керівники області Геннадій Москаль і Михайло Рівіс, ужгородський міський голова Богдан Андріїв, народні депутати від Закарпаття Роберт Горват і Валерій Лунченко. Делегація ознайомилася з роботою чотирьох об’єктів. Серед яких — Ужгородська загальноосвітня школа І — ІІІ ступенів з угорською мовою навчання імені Дойко Габора. В. Гройсман із самого початку зумів здивувати учнів і педагогів, привітавшись угорською мовою: «Jo napot kivanok!» (цю фразу він вивчив по дорозі з аеропорту). Оглянувши приміщення школи, інформують з облдержадміністрації, поспілкувавшись із дітьми й оцінивши коротку концертну програму до Дня матері «Edesanyam, szeretlek!», керівник уряду вирішив пішки пройтися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Ужгородської міськради. А по дорозі періодично зупинявся, щоб привітатися й поспілкуватися з перехожими.
Коли В. Гройсман підійшов до представників засобів масової інформації, то наголосив, зокрема, на темі міжнаціональних відносин та децентралізації:
— Україна — багатонаціональна й багатокультурна країна, і це особливо відчутно на Закарпатті. Ми велика європейська нація, яка створює такі умови, щоб усі громадяни вільно володіли державною мовою, і водночас поважаємо право національних меншин на свою ідентифікацію, в тому числі, навчання рідною мовою. Як приклад цього твердження може бути десята угорськомовна школа Ужгорода, учні якої навчаються своєю рідною мовою і вільно володіють українською.
Коментуючи питання про створення об’єднаних територіальних громад, В. Гройсман зазначив:
— Є різні варіанти створення ОТГ. Я вислухаю аргументи всіх сторін, щоб проаналізувати недоліки й переваги. Поки що на Закарпатті немає повного порозуміння між різними гілками влади, однак питання слід вирішувати саме на рівні області.
Прем’єр-міністр також проінспектував ремонт міжнародної автодороги М-25 КПП «Соломоново» — Велика Добронь — Яноші в Ужгородському районі, яка перебуває на балансі Служби автомобільних доріг України. Автодорогу капітально не ремонтували понад 30 років, тому її покриття давно зношене. Договір із переможцем тендера на суму 275,5 мільйона гривень уже укладено. Цього року мають намір освоїти 100 мільйонів. Ремонт проводиться за сучасними технологіями і з суворим контролем якості... Про це доповів начальник служби автомобільних доріг у Закарпатській області Михайло Попович.
На завершення глава Кабміну побував на ПрАТ «Єврокар», що біля Чопа, де виготовляють легкові автівки марки «Шкода». Там і відбулася зустріч із найбільшими підприємцями з іноземним капіталом, що працюють на Закарпатті.
— Наша стратегічна мета — добитися зростання економіки на п’ять відсотків, — наголосив В. Гройсман. — Це неможливо зробити без припливу іноземного капіталу й створення нових робочих місць, тому робимо максимум для захисту бізнесу й інвестицій. Політика уряду — постійна дерегуляція й скасування зайвих перешкод. Я категорично не сприймаю факти, коли контролюючі органи перевищують повноваження й намагаються тиснути на бізнес. У всіх цих випадках завжди стою на боці підприємців...
— Закарпаття — прикордонна область, тому в нас багато підприємств з іноземними інвестиціями, — зазначив на зустрічі голова ОДА Геннадій Москаль. — Однак зараз спостерігаємо парадоксальну картину. Через високі мінімальні зарплати в країнах Євросоюзу крупний бізнес намагається переносити свої підприємства за межі ЄС. Але багато хто вибирає не сусідню Україну, а Пакистан, Індонезію, Камбоджу й інші віддалені країни. Ми хочемо, щоб ви розповіли про ті проблеми, з якими іноземні інвестори стикаються в Україні. Бо знаєте їх із власного досвіду. Ми зараз знаходимося на одному з найпотужніших підприємств Закарпаття — ПрАТ «Єврокар». Воно почало свою роботу в мою першу каденцію на Закарпатті в 2001 — 2002 роках і довело, що може бути успішним упродовж багатьох років. І тепер нам спільно з урядом слід зробити все, щоб Закарпаття, зокрема, і Україна загалом знову стали привабливими для іноземного капіталу.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.