Уперше з 2013 року вилов креветки на Кінбурнській косі на території природного національного парку «Білобережжя Святослава» на Миколаївщині увійшов в законне русло і відбувається під контролем відповідних служб. Крім того, місцеві жителі отримали можливість вести легальну трудову діяльність, а підприємці платять усі передбачені законом податки.
Як розповів директор природного національного парку «Білобережжя Святослава» Юрій Козловський, до 2013 року використання природних ресурсів здійснювалося згідно з лімітами, виданими Мінекології, а також відповідними дозволами, які видавалися структурними підрозділами на місцях. Рибалки, які займаються промислом в акваторії Чорноморського узбережжя, зокрема, і на Кінбурнській косі, вели законну діяльність, яка регламентувалася Законом України «Про природний заповідний фонд» (ст. 9.1). Таким чином Мінекології та керівництво об’єктів природно-заповідного фонду просто усунули від урегулювання процесів лову в акваторіях, а сотні підприємців, які раніше офіційно займалися промислом риби, опинилися в статусі браконьєрів. До того ж після реорганізації Мінекології регіональні підрозділи були розформовані, а повноваження їх передані обласним адміністраціям.
У результаті рибалки майже п’ять років не могли отримати дозволи на свою діяльність. У той же час великі компанії приїжджали з інших регіонів країни і в величезних кількостях здійснювали на тому ж Кінбурні вилов водних ресурсів без урахування екологічної складової і тільки на підставі дозволів Держрибоохорони. Нарешті 2018 року були ухвалені зміни в законодавстві, і на рівні управління екології облдержадміністрації розпочалася видача дозволів на рибний промисел у природозаповідній акваторії згідно з лімітами.
Передусім офіційне працевлаштування отримали місцеві мешканці, які проживають на Кінбурнській косі. Для них вилов риби і креветки — це єдиний вид діяльності, який приносить їм дохід, для багатьох — питання виживання. При цьому видача дозволів на промисел проводиться не всім бажаючим: рішення приймається колегіально за участю представників місцевого самоврядування, громади та громадських об’єднань. Нині прийнято рішення видавати дозволи лише тим підприємцям, які займаються промислом більше п’яти років і мають позитивну репутацію.
Законодавчі зміни позитивно вплинуть не тільки на екосистему, а й на економічну ситуацію в регіоні: тепер місцеві жителі отримають офіційну, оплачувану роботу, а бюджет — відповідальних платників податків.

Миколаївська область.