У Чернігівському обласному онкологічному диспансері урочисто відкрили новий корпус радіологічного відділення для лінійного прискорювача.

Новий лінійний прискорювач.

«Лінійний прискорювач «Еlekta» — сучасна альтернатива апарату, який використовувався майже 20 років і застарів технічно й морально. Нове ж обладнання у комплексі з надсучасним комп’ютерним томографом нарешті створює нові можливості для діагностики й лікування злоякісних новоутворень — забезпечує безперервність надання терапії та в рази підвищує її ефективність», — розповів головний лікар обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб.
Кошти на прискорювач збирали всі: і з бюджетів різних рівнів, і від сільських рад, і працівники медичних закладів скидалися грошима. Придбання лінійного прискорювача і будівництво під нього спеціального приміщення коштувало 103,1 мільйона гривень. Це — 40 мільйонів з Державного фонду регіонального розвитку, 18,9 мільйона гривень — кошти обласного бюджету, 18 мільйонів субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, спрямованої на реалізацію проекту за сприяння народних депутатів України. Із громад найбільше коштів виділили Чернігів — 13,5 мільйона гривень, Ніжин і Прилуцький район — по мільйону, 304 тисячі гривень спрямували 25 депутатів обласної ради. Під час благодійної акції «Промінь надії» вдалося зібрати ще 11,6 мільйона.
Щороку променеву терапію отримують майже дві тисячі пацієнтів з області — відтепер їм не треба їхати до столиці чи ще кудись. Чернігівські онкологи забезпечать кращі результати лікування, водночас зменшуючи ризики ускладнень.
І що надзвичайно важливо — для мешканців Чернігівщини лікування буде безплатним. Про це заявив голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч: «Наразі придбано все для лікування хворих. І надалі необхідні матеріали закупатимемо за кошти обласного бюджету. Мешканці області не платитимуть за лікування».

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото надано автором.