Представник України Melovin (Костянтин Бочаров) не переміг на пісенному конкурсі «Євробачення-2018» у столиці Португалії, але українці яскраво заявили про себе і свою державу.

На знімку: одна з груп підтримки нашого виконавця.

Складалося враження, що фінальний день змагання був присвячений Україні. Ще до початку виступів виконавців у Лісабоні повсюди можна було бачити жовто-сині прапори, вишиванки і чути однакові вітання: «Слава Україні!» На що у відповідь звучало: «Героям слава!» Групи молодих людей з інших країн зупинялися біля нас чи спеціально підходили, аби бодай слово мовити українською. Коли ще наша солов’їна була така популярна серед європейців? Іноземці не приховували, що приємно вражені нашою формою вітання. Їх зачаровувало вбрання з барвистим розмаїттям узорів.
Двічі зустрічала групи хлопців, одягнених так само, як Вєрка Сердючка на «Євробаченні» в 2007 році. Тоді Андрій Данилко виборов почесне друге місце. Запитувала про те, звідки приїхали фанати Сердючки. Одна група сказала, що з Великої Британії, а друга — з Німеччини. Хтось з іноземців мав куртку жовто-синього кольору. Зняв її і разом з нами так «дав лиха закаблукам»! При цьому, ніби прапором, розмахував нею над головою. Зарядив своєю енергією інших європейців, які й собі пустилися у танок з українцями у фан-зоні, коли співала наша неперевершена Руслана.
Відчувалося: Україна — це сила, стиль, мода, талант і енергія, це велика, дружна громада. Саме такими нас починають сприймати європейці. 
Звичайно, засмутили результати. Melovin виступив достойно. Гарний голос, цікавий номер, але тільки 17-те місце, хоча глядачі хотіли б бачити його на 7-му. Фортуна усміхнулася співачці з Ізраїлю. Саме вона, Нетта Барзілай, виграла конкурс.
Мало не до сліз розчулив переможець минулорічного «Євробачення» Сальвадор Собрал. Він виконав пісню «Amar pelos dois». Скромно, без пафосу, феєрверків, підтанцьовки, бек-вокалістів. Тільки магія голосу. Йому акомпанував неперевершений Каетану Велозу (п’ятиразовий лауреат премії «Греммі»). А потім вони заспівали удвох. Браво!

Оксана МАКСИМИШИН-КОРАБЕЛЬ.
Фото Ростислава ФАРБОТИ.

Лісабон.