Завершився перший етап Всеукраїнської олімпіади зі спортивного програмування, інформаційним спонсором якої є газета «Голос України». Мета учасників — вийти до фіналу світової першості. Найбільше команд порівняно з іншими регіонами держави змагалося у Вінниці. Які з них стали на крок ближче до участі у фіналі наймасовіших студентських змагань айтішників?..

Переможець першого етапу олімпіади з програмування команда TreeS (ВНТУ)
зі своїм тренером професором Володимиром Месюрою (крайній праворуч);
поруч Олександр Спажев, Юрій Шмерчук, Євген Щербина та координатор змагань Ігор Арсенюк.

Обласний етап турніру відбувався на базі двох місцевих вишів — Національного технічного університету (ВНТУ) і Державного педагогічного університету імені Коцюбинського (ВДПУ). Координатор олімпіади доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України Ігор Арсенюк уточнив, що загалом на двох майданчиках змагалися понад 300 студентів та учнів коледжів і шкіл, об’єднаних у 98 команд. До речі, найбільше команд (57) представив національний техуніверситет. У кожній — по три учасники, яким надано по одному комп’ютеру. Завдання — розв’язати найбільше із 14 запропонованих задач.

Перший крок до світового фіналу

— Особливість нашого турніру не тільки в тому, що взяли участь найбільше команд порівняно з іншими регіонами, — каже Ігор Арсенюк. — Ми створили ще дві ліги — учнів коледжів і загальноосвітніх шкіл. Адже вони виявляють значний інтерес до олімпіади. На прохання освітян ми врахували їхнє прохання долучити молодшу вікову категорію.
Змагання є першим кроком до світової першості з програмування АСМ-ІСРС. Абсолютним переможцем стала команда TreeS (ВНТУ). Загалом до наступного етапу від нашої області вийшло 17 команд. Другий тур відбудеться у вересні в Тернополі, а в жовтні Вінниця прийматиме півфінал світової першості.

«Аби комп’ютер не сачкував...»

Команду-переможця TreeS представляли Олександр Спажев, Юрій Шмерчук та Євген Щербина. За відведений час, олімпіада тривала упродовж п’яти годин, вони розв’язали 12 із 14 задач. Перевершити їхній показник не вдалося жодному колективу. Всі троє навчаються на одному факультеті — інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії. Тільки на різних курсах: Євген і Юрій — магістри, Олександр — ще третьокурсник.
— За рахунок чого обійшли інших? — перепитує Олександр і додає, усміхаючись: — Мабуть, задачі були нескладні.
— Що найважливіше під час таких змагань?
— Аби комп’ютер не сачкував, бо ж він один, а нас троє, — каже жартома. — Техніку треба постійно завантажувати роботою.
Тренує колектив професор університету Володимир Месюра. Торік команда TreeS дійшла до півфіналу світової першості серед країн Південно-Східної Європи. Здобула 12-те місце.
— Цього року планується проведення не тільки світової, а й європейської першості, — каже Олександр. — Спробуємо пробитися в лігу Європи.

Вітаємо призерів!

Два другі місця — у команд Донецького національного університету: DonNU_Fearless у складі Ярослава Ісаєнкова, Максима Бацінка, Ярослава Проценка та VNTU_[figTree] — Олексій Кавка, Андрій Андрєєв, Максим Мельник. Три треті місця — у команд із ВНТУ: VNTU_9_3/4 — Костянтин Костюк, Леонід Кузнєцов, Роман Іванов; VNTU_Network_Team — Віктор Свіжак, Андрій Наумовський, Михайло Позур; VNTU_++j+++j — Михайло Кренцін, Олександр Восьмушко, Антон Зубко.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

Першість світу з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contes) проводиться з 1977 року і є наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою. Започаткували її в Америці. Європейські країни долучилися до змагань на початку 90-х років минулого століття. 
Студенти ВНТУ тричі пробивалися до фінальної стадії олімпіади і входили до 40 кращих команд світу.
Приблизно 800 тисяч учасників стартували торік. У півфіналах узяли участь понад 46000 студентів із 3000 університетів, розташованих у 103 країнах. У фінальних поєдинках змагалися понад сто команд.

 

КОМЕНТАР

Володимир Месюра, професор ВНТУ, координатор півфіналу світової першості АСМ-ІСРС серед країн Південно-Східної Європи:
— В останній декаді квітня я повернувся з Пекіна, де тривала світова першість АСМ-ІСРС. Після змагань обговорювали низку оргпитань. Зокрема, ухвалено рішення організовувати і європейську першість серед студентської ІТ-спільноти. Раніше Європа окремо не проводила таких змагань. Визначили країну — Португалія. Єврозмагання відбудуться або наприкінці нинішнього року, або вже у 2019-му. На 2022 рік фінал світової першості заплановано в Україні.