Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Святкування Дня перемоги 9 Травня чітко продемонструвало: мільйони людей проти політики влади, що спрямована на спотворення нашої славної історії. Абсолютна більшість людей не згодна з тим, що країну сьогодні штучно намагаються перетворити на радикально націоналістичний анклав. Люди проти вандалізму щодо пам’ятників героям Великої Вітчизняної війни, спроб влади скасувати свята та заборонити книги й фільми. Чиниться системна робота над знищенням нашої справжньої національної пам’яті. Є навіть людина, яка уособлює цю руйнівну роботу. Хочу зазначити, що гуманітарні питання, такі як питання історії, релігії, міжнаціональних стосунків, мовні, є навіть більш чутливими та болючими, ніж навіть соціальні та економічні. Спекулювання на цих питаннях може розколювати суспільство більше, ніж будь-що інше. Власне, цим і займається протягом останніх років так званий голова Інституту національної пам’яті В’ятрович...

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— За інформацією ЗМІ, з першого червня уряд збирається підняти ціни на газ для громадян до 11 тис. грн за тисячу кубів. У мене просте питання, хто зможе заплатити таку космічну ціну? Натомість державні підприємства «Нафтогаз», «Укргазвидобування» за рахунок українців мають рентабельність по 200—300 відсотків... Нам влада розповідає, що маємо це зробити, щоб отримати черговий кредит МВФ. Хочуть ціни на газ підняти, розпродати майно, яке залишилося, українську землю продати, селян залишити без землі — заради кредиту МВФ. У мене питання до Президента і уряду, коли ви почнете працювати заради українців, а не кредиту МВФ?
Команда Радикальної партії вимагає припинення співпраці з МВФ, у результаті якої в українців забирають майбутнє, перетворюють країну на сировинну колонію...

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Парламент зобов’язаний виконувати свою головну функцію — стояти на захисті інтересів людей і національних інтересів України. Щойно НАК «Нафтогаз» передала фінансовий план до уряду для затвердження всіх грошей, які знімаються зі споживачів у вигляді плати за газ. З цього плану ми дізналися, що з першого червня або липня буде на 65% піднято ціни на газ для населення до 11 тис. грн за куб газу.
Крім того, що піднімається на 65% ціна, що є просто знущанням, всі гроші, які сформувалися у вигляді прибутку від торгівлі газом, сконцентрували на НАК «Нафтогазі», який нічого не транспортує і не видобуває. 40 млрд грн чистого прибутку НАК «Нафтогазу»! Водночас, по суті, розпочато банкрутування «Укртрансгазу»... Ми закликаємо парламент не допустити підвищення тарифів та утворити ТСК щодо корупції в НАК «Нафтогаз».

Віктор БОНДАР,  група «Партія «Відродження»:
— Хотів би порушити питання тарифів. Уряд заради кредитів МВФ учергове хоче підняти тарифи для населення та промисловості. Це бездумний крок, він не має ніякої логіки. По суті, сьогодні уряд поводиться як наркоман, який заради чергової дози готовий піти на все — віддати землю, загубити промисловість і, по суті, завести країну в сировинний придаток для інших держав. Ми пропонуємо переглянути цю політику і не раз за останній рік звертались до уряду, що потрібно змінювати промислову та інвестиційну політику. Заробляти кошти потрібно за рахунок кредитів, а не проїдати їх. Якби уряд інвестував ці кошти в будівництво доріг, аеропортів, підтримку української промисловості, щоб вона могла закупити нове обладнання, побудувати нові підприємства і створити нові робочі місця, то це була б абсолютно інша, розумна європейська економіка!

Євген РИБЧИНСЬКИЙ, група «Воля народу»:
— Четвертий рік точиться війна з російським окупантом, а ми й досі не розірвали договорів, пов’язаних із СНД. Тепер ці подвійні стандарти використовує не тільки влада, а й нинішні наші союзники у Нормандському форматі. Один із них дає дозвіл на будівництво «Північного потоку-2», а інший на своїх сайтах маркує український Крим ворожою територією. Нульова оцінка нашого учасника на Євробаченні від журі — це черговий сигнал, що ми мусимо витягнути свою країну з корупційного болота. Нині винесуть на голосування урядовий закон про авторські права. Цей закон підходить мовникам, але зовсім не сприймається авторською спільнотою. Сподіваюся на здоровий глузд та повагу до авторів і розуміння нашої історичної місії.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— Протягом останніх двадцяти років країною керує олігархічний клан, який має олігархічний консенсус щодо отримання влади. Обличчя змінюються, а влада, яка має на меті використання людини та економіки для збагачення декількох людей, залишається тією самою. Бездіяльність уряду в стратегічному використанні газотранспортної системи в інтересах України, як мілітарного щита, дозволяє Росії та її партнерам у Європі реалізувати проект «Північного потоку-2». Це еквівалент пакту Молотова-Рібентропа, а обіцянки гарантій на проведення газу через українські ГТС — Будапешт-2. Водночас, уряд виставив на продаж об’єкти критичної інфраструктури. Хто їх купить? Проросійські олігархи! Закон про парламентські вибори на пропорційній основі за відкритими списками — чи не єдиний демократичний спосіб змінити українську демократію. Необхідний також закон про антикорупційний суд.

Ірина ЛУЦЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Ми не бачилися майже півмісяця і ситуація в країні за цей час докорінно змінилася. Насамперед почалася Операція об’єднаних сил. Нам більше не скаржаться про обстріли ворогів, а звітують про втрати з того боку. Минулого тижня в Ахені лідери України, Німеччини та Франції провели переговори, які дають підстави для реанімації Нормандського формату і для суттєвих змін на сході. Стратегічні європейські союзники підтримують запропонований Україною сценарій розміщення миротворців на Донбасі, що забезпечить дотримання режиму тиші та зупинить постачання зброї та живої сили з боку Росії на окуповані території. Наша фракція закликає добитися серйозних результатів і у внутрішній політиці. А саме, проголосувати за оновлення ЦВК, вирішити питання з аудитором НАБУ, підтримати зміни до закону про публічні закупівлі тощо.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— У фокусі суспільної уваги перебуває питання трудової міграції. Фахівці кажуть, що десять відсотків економічно активного населення працює за межами країни. З такою ж проблемою зіткнулися й наші сусіди — Польща, Румунія, країни Балтії. Глобалізований світ розширює можливості для працевлаштування за кордоном. Але наша країна особливо потребує своїх громадян. Ми перебудовуємо економіку в режимі зони вільної торгівлі. На цьому старті потрібні руки і мізки. Паралельно ми стримуємо російського агресора і боремося за економічну незалежність від нього. Тому необхідно сповільнити процес трудової еміграції і створювати умови для повернення співвітчизників. Водночас, люди з-за кордону вливають у нашу економіку мільйони доларів. Ми ініціюємо створення міжфракційного об’єднання, щоб почати формувати законодавчу основу для політики у сфері зовнішньої трудової міграції.