Уряд України запропонує Міжнародному валютному фонду декілька варіантів формули ціни на газ. Про це повідомив міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, передає Liga.Net. «Я вважаю, у нас достатньо шансів знайти спільний з МВФ підхід для встановлення критеріїв формування ціни на газ», — сказав він. Зміни тарифів на паливо залежатимуть від тієї формули, яка буде узгоджена, зазначив він. За його словами, нині урядова делегація вирушила до штаб-квартири Фонду на переговори з цього питання.

Нагадаємо, раніше Прем’єр-міністр Володимир Гройсман припускав, що ціни на газ для населення у наступному опалювальному сезоні можуть зрости. Він зазначив, що, оскільки ціна на природній газ зросла, Міжнародний валютний фонд наполягає на тому, щоб в Україні був один тариф і для промисловості, і для населення. «Я минулого року пообіцяв, що ціна в цьому опалювальному сезоні змінюватися не буде, і я своє слово дотримав. Зараз ми поки що в діалозі щодо подальших рішень», — сказав Гройсман.
Водночас, за словами О. Саєнка, зараз на перший план роботи з МВФ виходить питання створення антикорупційного суду, і в разі успішного вирішення цього питання позиція Фонду щодо України може бути більш гнучкою. Президент Петро Порошенко з цього приводу вже заявляв, що відповідний законопроект Верховна Рада може розглянути вже до кінця травня.
Цьогоріч для уряду критично важливо продовжити співпрацю з Фондом, бо з 2018-го починається піковий період виплат по зовнішнім боргам. Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати майже 17 млрд доларів. 2015-го за цією програмою Київ одержав два транші — 5 млрд доларів у березні і 1,7 млрд доларів у серпні. У вересні 2016 року Фонд виділив 1 млрд доларів. У НБУ розраховують, що в 2018 році Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ. У Фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.