Уряд Нідерландів ухвалив рішення відмовитися від використання програмного забезпечення російської компанії «Лабораторія Касперського». Про це повідомляє Reuters із посиланням на лист міністра безпеки і юстиції Нідерландів Фердинанда Ґраппергауса до парламенту країни. «Це запобіжний засіб, ухвалений з точки зору національної безпеки», — заявив міністр.

Компанії, що займаються питаннями захисту, також повинні припинити використання програм «Касперського». Ф. Ґраппергаус зауважив, що «Лабораторія Касперського» підпорядковується російському законодавству і її можуть зобов’язати підкоритися інтересам розвідувальних служб РФ. За його словами, в Москви є наступальна кібер-програма, яка, зокрема, націлена на Нідерланди. Водночас він повідомив, що в їхній країні не було конкретних випадків зловживання з боку російської компанії, але цього не можна виключати в майбутньому.

Раніше від продукції «Лабораторії Касперського» відмовилися уряди США, Великої Британії, Литви та України — через підозри в тому, що виробник антивірусного програмного забезпечення може бути використаний Кремлем як інструмент шпигунства.