Так відреагував Президент України Петро Порошенко на відкриття Керченського мосту в Криму. «Незаконне будівництво Керченського мосту є черговим свідченням нехтування міжнародним правом з боку Кремля, — написав Президент на своїй сторінці у Фейсбуці. — Особливо цинічним є той факт, що його відкриття відбувається напередодні чергової річниці депортації кримськотатарського народу сталінським режимом».

«Однак, попри марні спроби Москви легітимізувати тимчасову окупацію Кримського півострова, послідовні рішення цілої низки міжнародних судових інстанцій підтверджують — тягар вчиненого міжнародного злочину для Росії лише зростатиме», — додав Глава держави.

На часткове відкриття Росією Керченського мосту відреагували й у світі.

Зокрема, Держдеп США засудив будівництво та часткове відкриття цього сполучення. Офіційна представниця відомства Хізер Нойєрт наголосила, що Крим є частиною України, а будівництво мосту відбувалося без дозволу української сторони. «Будівництво

Росією Керченського мосту свідчить про постійну готовність РФ порушувати норми міжнародного права», — зазначила вона й нагадала, що США запровадили санкції проти низки осіб та компаній, причетних до цього проекту, й обмеження залишаться чинними, поки РФ не поверне контроль над півостровом Україні.

У посольстві РФ у США Вашингтон назвали «передбачувано незадоволеним». «Але Крим — Росія. Дозволу на будівництво транспортної інфраструктури в інтересах жителів російських регіонів ні в кого питати не будемо», — йдеться у заяві установи у Фейсбуку.

Факт порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності нашої країни відкриттям Керченського мосту підтвердили й у ЄС. «Будівництво мосту спрямовано на подальшу примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова до Росії та його ізоляцію від України, частиною якої Крим залишається. Також міст обмежує прохід суден через Керченську протоку до українських портів Азовського моря. Європейський Союз і надалі засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя Росією і не визнає цього порушення міжнародного права», — йдеться на сайті Європейської служби зовнішньої діяльності.

З окремими заявами про засудження часткового відкриття мосту виступили Франція та Велика Британія.

«Насправді міст через Керченську протоку — це міст між окупованим Кримом, де люди залякані та зникають, і Росією, де можуть за один день заарештувати 1600 людей за мирний протест. Обидва кінці мосту — це шлях в нікуди», — прокоментував у Твіттері часткове його відкриття очільник українського МЗС Павло Клімкін.