Більшість батьків хвилюється за своє чадо, адже щасливий квиток — вступ до вищого навчального закладу — випадає не кожному. Для успішного складання екзаменів ретельної підготовки та знань може виявитися недостатньо, якщо не підготуватися ще й морально, — вважають психологи та педагоги. 
«Мушу сказати, що більшість випускників ще не усвідомлюють важливість зовнішніх екзаменів, хоча часу залишилося обмаль. Випробування швидше розпочалося для їхніх батьків, які хвилюються за майбутніх студентів, — розповідає соціальний педагог і психолог Дмитро Зимовський. — Батьки ладні на все, аби їхні чада вдало склали іспити та здобули вищу освіту, але результат залежатиме тільки від випускника. До того ж до ЗНО потрібно готувати ще з середньої школи: навчати дітей доводити справу до завершення та сумлінно ставитися до своїх обов’язків».
Мій однокласник Микола чекає на початок атестації, бо «скоріше почнеться — скоріше закінчиться». З посмішкою зауважує: «Мама нічого не каже, просто вчи і все. Вона не висловлює свою впевненість та не загрожує провалом. Тож я просто вчу і все. За математику не дуже хвилююся, а от українська література викликає сумніви».
Микола мислить позитивно та спокійно — і це правильно, бо є велика загроза розгубитися на екзамені через нерви. Особливу методику підготовки до екзамену, яка складається з вправ на позитивне мислення, описала у своїй книжці про ЗНО психолог Ілона Рашковська.
«Якщо ваші хвилювання заважають вам, уявіть, що вам потрібно переконати вашого друга, що тестування — то лише іспит. Знайдіть слова для аргументованої критики панічних думок. Позитивному мисленню треба вчитися».
Ілона Владиславівна пропонує діяти за схемою:
Я успішно складу всі тести, тому що...
Я успішно складу всі тести, навіть якщо...
Я успішно складу всі тести, незважаючи на...
Я успішно складу всі тести завдяки...
Я успішно складу всі тести так само, як і...
Я успішно складу всі тести разом із...
Я успішно складу всі тести, спираючись на...
Я успішно складу всі тести, бо прагну...

Особисто я обов’язково скористаюся цими порадами, щоб зберегти свої нерви і підвищити мотивацію. А ви побажайте нам, абітурієнтам, міцних знань, спокійної вдачі та гарних результатів!

Ольга ІГНАТЧЕНКО,
одинадцятикласниця СШ № 91.

Київ.