І таке покарання — не жарт. Виживання у сучасному світі комах усіх різновидів, а також інших живих істот, котрі літають, повзають, стрибають, стає темою у Німеччині. Зокрема, ос і бджіл, занесених до Червоної книги.
 

Надання статусу «червонокнижних» означає не тільки більшу увагу до існування комах, а й неминучість заборони на їх знищення. Навіть якщо ви позбулися однієї набридливої оси, то це вже визнається протиправною дією, що карається штрафом від п’яти євро до 50 тисяч євро — в різних землях він різний.

Щодо покарання навіть існує спеціальний Штрафувальний каталог, де передбачено суми за знищення ос у різних землях ФРН. Так, у Бранденбурзі вона становить до 13 тисяч, Баден-Вюртемберзі — до 15 тисяч, а в Північному Рейні-Вестфалії — до 50 тисяч євро. Знищення оси рідкісного виду майже всюди штрафується 50 тисячами євро, а в Бранденбурзі навіть 65 тисячами. Таке само суворе покарання і за розорення осиного гнізда.

Суворі заходи покарання обумовлені різким зникнення ос та інших видів комах. Етимологи дійшли висновку, що в Німеччині їх залишилося не більше чверті від тих, що взагалі мешкали в цьому регіоні.

Вживати заходів із їх збереження німців спонукало те, що людина захоплює дедалі більше життєвого простору «братів і сестер наших менших». Особливо це помітно поблизу мегаполісів, які потужно розвиваються, а житлове будівництво дедалі більше захоплює довкілля. Тому й фахівці природоохоронної галузі, і пересічні громадяни —любителі природи намагаються не тільки зупинити варварське знищення мешканців полів, лугів, чагарників, на які зазіхають забудовники, а й допомогти їм вижити.

Скажімо, вже не дивина побачити на автобанах країни спеціальні переходи для... жаб. Також ведеться боротьба із застосуванням різноманітних хімічних обприскувачів проти бур’янів, від яких, приміром, гинуть бджоли. А якщо й ні, то виробляють відповідний «хімічний» мед. Тому одержати дозвіл на будівництво в зоні вільної природи нині у ФРН непросто: на шляху забудовника рішуче постане небайдужа громада.

Берлін.