Студентський парламент Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» започаткував молодіжний інформаційно-просвітницький стартап «Дружня Україна». Упродовж чотирьох місяців студенти проводять «Уроки толерантності» для учнів 9—11 класів шкіл Миколаєва та області, спрямовані на поширення ідеї інклюзивного середовища.

Соціальна місія інституту полягає у створенні та ефективному функціонуванні сприятливого освітнього середовища для студентів з особливими потребами, а також у формуванні прогресивної, демократичної, гуманістичної соціально-політичної думки у регіоні, спрямованої на дружнє інклюзивне суспільство та сталий розвиток країни.
Саме тому студентський парламент інституту започаткував «Уроки толерантності», які розкривають сутність таких важливих понять, як «рівність прав та можливостей», «створення дружнього середовища з рівними можливостями для кожного», вказують шляхи зменшення проявів дискримінації. Знайомство студентів з учнями відбувається у формі вправи-руханки «Рівні можливості, рівний доступ», продовжується під час спільного перегляду відеоролика «Інвалідність не обмежує, обмежує дискримінація», мозкового штурму «Як ми можемо подолати дискримінацію у нашому суспільстві?» та закінчується зверненням до них людини з інвалідністю. Студенти розповідають історії успіху випускників інституту, що мають інвалідність, — паралімпійців, дефлімпійців; діляться історіями кар’єрного зростання; «роздають компліменти» один одному та замислюються над «Монологом про щастя».
«Уроки толерантності» — початок великої справи, що потребує продовження, адже анкетування підлітків вказує на здебільшого байдуже ставлення до дітей з інвалідністю в освітньому середовищі сучасної школи. 
Більшість старшокласників не бачать дітей з інвалідністю поруч із собою у звичайній школі. І вважають, що краще було б їм навчатися у спеціальних закладах, пояснюючи це тим, що спільне навчання звужує їх власну зону комфорту (обмежує рухи, словниковий запас, вияв почуттів, емоцій тощо). Виходить, ми добрі і чуйні доти, доки нам це зручно?
Завдяки стартапу майбутні фахівці-психологи, фізичні реабілітологи, корекційники Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» примусили над цим замислитися старших школярів. Проект матиме продовження: знання, одержані старшокласниками, передаватимуть молодшим школярам. Тож є надія, що зерна толерантності проростуть міцними паростками доброти. А спільні заходи миколаївської студентської та учнівської молоді сприятимуть створенню інклюзивного середовища як сучасної умови сталого розвитку регіону.

Наталія МАСЛЮК, 
студентка 4-го курсу ММІРоЛ ВНЗ «Університет «Україна».
Фото автора.