У межах ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки в Інституті електрозварювання ім. Є. О. Патона відбулася виставка-презентація наукових досягнень НАНУ.

Півсотні академічних установ представили майже чотири сотні інноваційних науково-технічних розробок, призначених для використання у медицині, охороні довкілля, сільському господарстві, будівництві, зв’язку, на транспорті, в енергетичному комплексі, машинобудуванні та інших галузях промисловості. Поряд з розробками дорослих свої роботи представили учні Малої академії наук України та учні столичних шкіл.
Під час фестивалю в Інституті Патона відбулися також лекції лауреата Нобелівської премії професора Сержа Ароша «Роздуми про симбіоз досліджень блакиті неба з технологіями: приклад квантової фізики» та директора Інституту органічної хімії НАН України академіка НАН України В. І. Кальченка «Супрамолекулярна хімія — здобутки для охорони здоров’я та екології».
Мета фестивалю — популяризація науки та інформування суспільства про досягнення вітчизняних наукових установ, демонстрація нових завершених конкурентоспроможних науково-технічних розробок, що вже впроваджені або можуть бути впроваджені у виробництво. У його щорічній програмі — наукові конференції та круглі столи, науково-популярні лекції для школярів та студентів, заходи, присвячені професійному святу українських науковців — Дню науки, котрий згідно з указом Президента України відзначається щорічно у третю суботу травня. Цього разу заходи присвятили ще й сторіччю Національної академії.
Окрему програму мають весняні «Дні науки» — проект, започаткований молодими вченими академії. Лекції, демонстрації експериментів, майстер-класи, екскурсії, вікторини, ігри та інші цікаві заходи відбулися у Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та Луцьку.
Так, у Харкові під час «Днів науки» відвідувачів ознайомили з робототехнікою, 3D-друком, блискавками, зварювальними технологіями, а ще — запросили подивитися на «вуличну хімію», прослухати лекторії «Науковий Андеграунд» і «Арсенал Ідей України», а пізнього вечора — долучитися до астрономічних спостережень. У Києві їм запропонували ще насиченішу програму.
У межах фестивалю науки дні відкритих дверей влаштовують не тільки в науково-дослідних інститутах, а й у популярних музеях. 
Сьогодні в Національному науково-природничому музеї НАНУ відбудеться низка цікавих подій — від майстер-класів «Визнач мінерали», «Лабораторія прянощів» до ботанічного квесту «Прибульці у музеї» та демонстрації «Реконструкції одягу періоду неоліту». Відвідувачам розкажуть про риб, змій, птахів та інших тварин.

Вл. інф.