У МОН у рамках Всеукраїнського фестивалю інновацій визначили переможців конкурсу стартапів. Автори найцікавіших проектів отримають кошти на впровадження власних розробок.
Найкращі стартапи визначали у двох номінаціях: економічно спрямовані та соціально спрямовані інновації. У першій категорії перше місце посів Вінницький національний аграрний університет зі своїм вібраційним млином для механоактивації сипкого матеріалу. Він дозволяє подрібнювати щось на частинки, уп’ятеро разів тонші за людську волосину. Подрібнені на такому млині лікарські засоби засвоюються організмом не за кілька годин, як звичайні порошки, а щонайбільше за годину.
Друге місце здобув проект Сумського національного аграрного університету «Розроблення технології екологічно чистої біорозкладувальної тари з термостійкими властивостями для гарячих напоїв», а третє — Eventyr, рекламна платформа доповненої реальності від Харківського національного університету радіоелектроніки.
Серед соціально спрямованих інновацій перевагу віддали освітньому порталу «Класна оцінка» харківських розробників. Друге місце посів Навчальний апаратно-програмний комплекс «Розумний будинок 3D» та робот «Елеон» (Шостка), а третє — платформа для проведення онлайн-консиліумів (Київ).
Як повідомила прес-служба МОН, загалом цього року на участь у конкурсі було отримали 240 заявок від вишів, наукових установ національних академій наук, шкіл, коледжів, училищ. До фіналу відібрали 20 проектів.
«Цього року ми проводили конкурс стартапів уже втретє й отримали найбільшу кількість заявок за весь час. Традиційно найактивнішими були університети, приміром, від КНУ імені Тараса Шевченка надійшло 16 заявок, від СумДУ — 11. Уже наступного року ми плануємо розширити можливість брати участь у конкурсі й для приватних підприємців-розробників», — розповіла генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій МОН Дар’я Чайка.