Звітно-виборна конференція громадської організації «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини» починалася досить напружено й емоційно. На ній фактично підсумовували діяльність на початковому етапі функціонування ГО. Проте на старті не обійшлося без труднощів росту та «притирань» одне до одного. Надто за умов, коли серед ініціаторів створення нової організації були активісти громадського об’єднання ветеранів-«афганців» обласного центру, котрі запропонували згуртувати під одним «дахом» близьких родичів усіх загиблих учасників бойових дій.

За таких обставин деякі представники родин полеглих учасників АТО з Полтави запідозрили згаданих «афганців» і, зокрема, голову новоствореної організації Івана Петренка в перетягуванні ковдри на бік нібито «ріднішого» їм об’єднання учасників далекої війни за гірськими перевалами. І це за того, що Іван Михайлович як бойовий офіцер пройшов фронтовими дорогами і Афганістану, і нашого Донбасу, ставши першим командиром сформованого в Полтаві 16-го окремого мотопіхотного батальйону і не втративши, зокрема й у «гарячих» точках, жодного бійця. Та деякі батьки полеглих у зоні АТО воїнів на конференції, як то кажуть, з порога, без обговорення діяльності правління й голови ГО, зажадали відставки останнього...

Однак ті емоції пригасили інші делегати конференції — представники відокремлених підрозділів організації в районах області. Вони закликали надто емоційних полтавців не перетворювати їхнє зібрання на з’ясування міжособистісних стосунків і, власне, пам’ятати, заради чого всі тут зібралися. Водночас нагадали присутнім про те, що реальну роботу голови ГО Івана Петренка і його помічників найкраще видно саме з районів, особливо віддалених. Адже вони туди приїжджали не раз.

До того ж не тільки для того, щоб створити той чи інший районний осередок обласної організації. Завжди цікавилися найпекучішими проблемами членів родин полеглих учасників АТО, допомагали їх розв’язувати, нагадували місцевим «забудькуватим» посадовцям і чиновникам про те, що ці люди потребують їхньої уваги і підтримки не лише за велінням закону, а й по совісті. Скажімо, в Гадячі його керівництво намагалося «перевести стрілки» такої підтримки на державу, яка, мовляв, гарантує певні пільги, — натомість у міському бюджеті коштів на це бракує...

Про хибність такої позиції Іван Петренко та його помічники постійно нагадували на всіх рівнях. Зрештою, крига скресла. На конференції повідомили про те, що депутати Гадяцької міськради таки ухвалили рішення стосовно відшкодування зі скарбниці міста членам родин загиблих воїнів-земляків тієї частки в оплаті комунальних послуг, яка не «охоплена» загальнодержавною пільгою. Нагадаємо, що такі місцеві «доважки» до тієї пільги на Полтавщині фактично перша в Україні зініціювала обласна влада, тож їх надають у регіоні повсюдно. З урахуванням нинішніх цін на «комуналку» для батьків та інших близьких родичів полеглих героїв вивільняються досить значні кошти.

Під час звіту про діяльність очолюваної ним організації Іван Петренко згадав й інші приклади, коли у співпраці з обласною та місцевою владою вдавалося вирішувати питання безплатного встановлення в помешканнях родин полеглих бійців газових лічильників, отримання житла чи землі, ремонту квартир і будинків, оздоровлення й лікування тощо. Водночас подякував за небайдужість керівникам профільних департаментів ОДА — охорони здоров’я та соціального захисту населення Віктору Лисаку і Людмилі Корнієнко. Адже вони під час спілкування з повпредами родин загиблих воїнів керуються не тільки службовими інструкціями, а ще й неписаними законами людяності.

Допомагають близьким родичам полеглих учасників бойових дій та нинішнім захисникам нашої держави і народні обранці від Полтавщини. Зокрема, Іван Петренко згадав вагому підтримку народного депутата України Руслана Богдана (фракція ВО «Батьківщина»). До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав цей депутат надав фінансову допомогу 44 матерям, сини яких загинули в Афганістані. У співпраці з волонтерами ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини» Руслан Богдан посприяв матеріальному забезпеченню одного з механізованих батальйонів, який воює з терористами і загарбниками на Донбасі.

Заслухавши та обговоривши звіт голови громадської організації, делегати конференції знову обрали її керівником Івана Петренка. Було обрано також правління ГО. На конференції прийнято звернення до керівників області щодо соціального захисту родин полеглих воїнів.

Полтава.