В обласному інституті післядипломної освіти презентували книгу «Польська операція» у Полтавській області в 30-х роках ХХ століття». Її видали за ініціативою обласного осередку Спілки поляків в Україні.
На сторінках видання представлені розповіді про трагічні долі етнічних поляків, які жили на Полтавщині й були репресовані сталінським режимом. П’ятеро місцевих дослідників підготували їх за матеріалами розсекречених тільки у 2015 році ста кримінальних справ, які зберігаються в архіві облуправління СБУ. Перелік справ і, відповідно, жертв тоталітарного режиму далеко не повний, тож дослідження триватимуть...
Та вже з тих матеріалів, які оприлюднені, вимальовується моторошна картина «полювання на відьом» із числа представників так званих нацменшин у 30-ті роки минулого століття. Під жорна репресій потрапляли, звісно, не лише поляки. Однак національність людини була чи не «ідеальною» підставою для звинувачень у «шпигунстві» на користь іноземних розвідок. Багатьох із них розстрілювали і таємно ховали разом із українцями в урочищі Триби, що під Полтавою, де тепер споруджений меморіал жертвам політичних репресій (на знімку).

Разом із педагогами, істориками, краєзнавцями в презентації згаданої книги взяли участь перший заступник голови Полтавської облради Євгеній Холод і Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Януш Яблонський, які наголосили на важливості таких скрупульозних досліджень за архівними матеріалами. Адже вони зводять нанівець зусилля любителів політичних спекуляцій на історичних фактах і сприяють порозумінню між нашими народами. 

Василь НЕЇЖМАК.
Фото з архіву автора.