Російська військова агресія на Донбасі увійшла в найвищу фазу своєї агонії — обстріли цивільного населення. У ніч на п’ятницю окупанти відкрили вогонь зі знарядь калібру 122 мм по населеному пункту Троїцьке Попаснянського району Луганської області — загинули дванадцятирічний підліток і його батько. Мати дістала тяжкі поранення. У старшого сина травмовано ногу.

Такий вигляд має будинок цієї української родини після смертоносного послання «русского мира» (на знімку зі сторінки В’ячеслава Аброськіна у Фейсбуці).

«Страшні новини з фронту. Унаслідок важких нічних обстрілів загинули мирні жителі...» — так відреагувала на трагедію Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона зазначила, що бойовики обстрілювали українські населені пункти й військові позиції у різних напрямках, і це вже друга ніч поспіль, коли фіксуються використання важкої зброї й активізація насилля. На думку народного депутата, «це тактика Путіна — ескалація конфлікту напередодні можливих зустрічей у нормандському форматі, щоб підвищити ставки й говорити з позиції сили».

Обстріляна бойовиками школа у Світлодарську Бахмутського району. «122-міліметровий снаряд впав на подвір’я школи. На щастя, основний удар взяло на себе дерево. У школі на момент обстрілу перебувало 375 дітей, 127 — з того боку, звідки прилетів снаряд (там навчалися молодші класи). Діти не постраждали. Вибито скло у 62 вікнах», — повідомив керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський у Фейсбуці.


Фото зі сторінки Павла Жебрівського у Фейсбуці.

Своєю чергою ГПУ задокументувала факти порушення РФ норм міжнародного права під час артобстрілу Троїцького. «Отримані докази порушення Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією норм міжнародного права буде передано до Міжнародного кримінального суду», — повідомили в прес-службі Генпрокуратури.

Про трагедію в Троїцькому вчора зранку повідомив керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. «10:50. Щойно отримали інформацію з Луганщини, з Лисичанської лікарні (саме туди після обстрілу доправили потерпілих) — жінка жива, хоча й у дуже важкому стані, перебуває на штучній вентиляції легенів. Лікарі не втрачають надії та продовжують боротися за її життя. Життю старшого хлопчика нічого не загрожує — лікарі надали йому всю необхідну допомогу», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

За даними прес-служби Операції об’єднаних сил, за добу (на ранок 18.05) противник 60 разів порушував режим припинення вогню, застосовуючи при цьому заборонене Мінськими домовленостями озброєння. «Зафіксовано 15 розривів артилерійських снарядів у житлових кварталах селища Троїцького. На місце події прибули рятувальники й бригада медичної допомоги», — йдеться у повідомленні.

Напередодні пізно ввечері на прохання першого заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александра Хуга відбулася його позапланова зустріч із командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим.

Як інформує прес-служба ООС, генерал-лейтенант Наєв закликав авторитетного дипломата Александра Хуга вплинути на російські окупаційні війська й незаконно створені ними військові формування для припинення ведення вогню по підконтрольній Україні території. При цьому командувач зазначив, що з початку ООС, з 1 травня по 16 травня 2018 року, противник здійснив 930 обстрілів по нашій території, використовуючи 274 рази великокаліберну зброю.

Сергій Наєв акцентував увагу на події, що сталася 17 травня, коли в результаті ранкового обстрілу російських окупаційних військ один зі снарядів влучив у двір загальноосвітньої школи Світлодарська, у якій у той час перебувало 375 школярів і 45 осіб персоналу навчального закладу.

Також командувачем ОС представлено фотодокази, що підтверджують обстріли противником околиць населеного пункту Авдіївка з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Крім цього, Наєв поінформував заступника голови СММ про те, що завдяки діям одного з військових підрозділів зі складу Об’єднаних сил, котрі взяли під свій контроль населений пункт Південне (Чигирі) на околиці Горлівки, створено умови для безперешкодного користування його мешканцями всіма соціальними послугами, які надає Україна. «Нині зазначений населений пункт і його жителі перебувають у безпеці під захистом Об’єднаних сил», — констатував генерал-лейтенант.