За добу (на ранок 21.05) ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил залишалася контрольованою. Російсько-окупаційні війська 55 разів порушили режим припинення вогню, з них 19 разів застосовували заборонену Мінськими домовленостями зброю. Про це повідомляє прес-служба ООС.
Зазначається, що інтенсивні бойові дії тривали здебільшого на Світлодарській дузі — у районах населених пунктів Троїцьке й Луганське.
«На горлівському напрямку, у районах населених пунктів Зайцеве, Шуми, Новгородське, противник під прикриттям вогню з мінометів марно намагався витиснути з позицій підрозділи наших військ. При цьому окупанти, порушуючи норми міжнародного права, о 5:00 20 травня відкрили щільний мінометний вогонь по житлових будинках селища Зайцеве», — йдеться у повідомленні.
Гібридні військові формування продовжують використовувати тактику вогневих обстрілів мирних населених пунктів. Учора зранку внаслідок обстрілу Торецька терористами було пошкоджено будівлю Центру соціально-психологічної реабілітації, де перебувало 28 дітей дошкільного віку. Про це поінформувала прес-служба ГУ НП у Донецькій області. Потерпілих немає. Дітей евакуйовано. Також, за даними поліції, починаючи з 6:00 бойовики накрили артилерійським вогнем околиці Торецька — селище Південне. Відомо про пошкодження семи приватних будинків.
Напередодні командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв на сторінці ООС у Фейсбуці звернувся до жителів Донецької та Луганської області. Приводом до цього посту в соцмережі стало загострення ситуації в районі проведення операції ОС, яке призвело до жертв серед цивільного населення.
«Хочу офіційно заявити, що командуванням Об’єднаних сил ухвалено низку рішень і дано необхідні розпорядження, реалізація яких дасть змогу поліпшити безпекову ситуацію й уникнути жертв серед мирного населення, яке проживає в безпосередній близькості до позицій українських військ і в населених пунктах, які тимчасово окуповані військами країни-агресора», — написав він. Генерал-лейтенант наголосив, що українські воїни ніколи не використовували мирне населення як живий щит і ніколи не розглядали мирне населення як об’єкт атаки.
Командувач ООС пообіцяв відбити у терористів звичку обстрілювати мирні населені пункти на підконтрольній Україні території. «Ми знайдемо шлях, щоб зробити це, не порушуючи міжнародних зобов’язань України у зусиллях щодо врегулювання конфлікту», — заявив Сергій Наєв.
За словами генерала, командування Об’єднаних сил розраховує на об’єктивність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, неупереджену й чітку оцінку того, ким саме і як спричинено ескалацію ситуації.
Звертаючись до жителів Донбасу й українських захисників, Наєв зазначив, що ворог укотре випробовує на міцність наші сили й переконання. «Ми на своїй землі, ми робимо шляхетну справу. Спільними зусиллями і тільки разом ми зможемо нарешті припинити насилля на Донбасі, відновити мирне життя, дотримання всіх прав і свобод громадян України. Спасибі всім за мужність і витримку. Разом переможемо! Слава Україні!» — резюмував командувач ООС.
Нагадаємо, наприкінці минулого тижня генерал-лейтенант Наєв зустрічався із заступником голови СММ ОБСЄ Александром Хугом і закликав авторитетного дипломата вплинути на російські окупаційні війська і незаконно створені ними військові формування для припинення ведення вогню по підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей.

Ольга ВІТЕР.