Звична для нас абревіатура назви закладу, де я провів одну годину, — ЗАГС. Але українською це русизм. Нашою рідною мовою вона пишеться ДРАЦС — «державна реєстрація актів цивільного стану». Як вважає заступник начальника Дніпровського районного в місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в місті Києві Ірина Переїденко, покладені на цю структуру функції є доленосними практично для кожного громадянина країни.
— Ми реєструємо народження, шлюб, розлучення, смерть, зміну імені, вносимо зміни в актові записи, відновлюємо актові записи, приймаємо документи на апостиль, — розповідає вона. — Сьогодні, наприклад, багато тимчасово переміщених осіб через окупацію Криму, частини Луганської та Донецької областей звертаються у зв’язку з тим, що актові записи залишилися на тих територіях, до яких, на жаль, доступу немає. Комусь треба повторно отримати те чи інше свідоцтво, хтось, скажімо, був у шлюбі й хоче розлучитися — їм потрібні відповідні документи. І ми відновлюємо актові записи для того, щоб люди мали змогу все-таки розв’язати проблеми, підтвердити дату свого народження тощо. За словами Ірини  Переїденко, у ДРАЦС щорічно обслуговується понад 20 тис. осіб, не враховуючи тих, хто звертається просто за консультацією. Тільки торік, наприклад, зареєстровано 3 635 немовлят, 2 882 нові сімейні пари, 186 особам засвідчена зміна імені.
— Чи можете реєструвати шлюб у режимі «сьогодні на сьогодні»?
— Так. З 29 липня 2016 року Міністерство юстиції України запустило новий сервіс «Шлюб за добу». Він має на меті зробити одруження максимально зручним і комфортним. Проект передбачає відхід від старих бюрократичних радянських норм, які діють донині й змушують українців, подавши заяву, чекати щонайменше 30 днів.
— А швидко оформити реєстрацію новонародженого?
— Теж можемо. До речі, це реалізація пілотного проекту Міністерства юстиції України про видачу свідоцтв про народження дітей безпосередньо в пологовому будинку. Ми працюємо так з 2015 року. Наш фахівець щоранку з 9 до 11 години приймає безпосередньо в пологовому будинку № 6, розташованому в Дніпровському районі. Робиться це для зручності мам, які щойно народили дитину. Таким чином, їм не потрібно витрачати дорогоцінний час на похід у ДРАЦС — достатньо спуститися на перший поверх до нашого представника з медичною довідкою про народження маляти, паспортами батьків, свідоцтвом про шлюб і подати документи на реєстрацію. Уже наступного дня мама отримує оформлене свідоцтво про народження. За бажання може оформити й реєстрацію місця проживання дитини. Такі послуги не нав’язують — вони надаються за бажанням батьків.
Заходи щодо реєстрації в пологовому будинку найчастіше проводимо спільно з головою РДА Петром Онофрійчуком і начальником Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіславом Куценком, які постійно цікавляться нашими справами, проблемами пологового будинку, доповнює розповідь Ірина Переїденко. Вона повідомила також про ще одну важливу послугу ДРАЦС — легалізацію через Мін’юст документів, що подаються громадянами для отримання апостилю, щоб можна було використовувати їх на території інших держав у разі виїзду на навчання або роботу. Показово, що надається така послуга незалежно від місця проживання особи, яка звернулася до Дніпровського відділу ДРАЦС. Минулого року нею скористалося 2 838 осіб.

Віктор КОВАЛІВСЬКИЙ.