Учора в Інтернеті з’явилося сенсаційне повідомлення: афганці йдуть з Майдану. З цього приводу в столиці навіть було проведено прес-конференцію. У результаті з’ясувалося: ніхто нікуди не йде. Лише кілька людей, представників Всеукраїнської громадської організації «Ніхто крім нас», які з перших днів подій на Майдані тримали його оборону, беруть своєрідний тайм-аут. «Ми не йдемо. Йдеться про передислокацію сил», — сказав під час прес-конференції Ігор Сердюк, підполковник запасу, ветеран Збройних сил СРСР.

Узяти перерву було вирішено з кількох причин. По-перше: «Ми перебуваємо на Майдані з першого дня. Ці місяці — це не прогулянка, а серйозна робота, яка відбирає багато сил та емоцій. Багато людей хворіють. З огляду на це, ми й прийняли таке рішення: беремо тайм-аут, щоб люди змогли повернутися й побути якийсь час зі своїми родинами», — сказав Сергій Сичевський, офіцер спецпідрозділу «Сокіл».

Друга причина — бажання об’єктивно поглянути на ситуацію, що відбувається в країні. «На жаль, сидячи на Майдані, ми багато чого не бачимо. Щоб побачити повну картину, потрібно вийти за його межі, поспілкуватися з родичами, поговорити з простими людьми», — пояснив Ігор Сердюк.

Учасники прес-конференції відмовилися уточнити, скільки людей і, головне, коли збираються поїхати з Майдану. Кажуть, це таємна інформація. Але запевнили: «Майдан самоорганізувався настільки, що ми можемо з упевненістю залишити його на тиждень. Наша відсутність ніяк не позначиться на його бойовій готовності», — пообіцяв Сергій Сичевський. Але якщо під час «перекуру» виникне необхідність — усі повернуться на свої місця.

Спікери переконані: треба стояти до того моменту, поки в людей не закінчаться приводи виходити на Майдан.

А щодо однієї із найбільш обговорюваних тем цього тижня — участі представників ветеранів війни в Афганістані в переговорах із силовиками («Голос України» аналізував її в номері за 6 лютого в матеріалі «Таїнство «афганської дипломатії») — її Ігор Сердюк прокоментував так:

— По-перше, ми не афганці. Ми українці, які воювали в Афганістані. По-друге, ми не уповноважували Олега Михнюка вести переговори від нашого імені. По всіх переговорах у нас був і залишається відповідальним Сергій Куніцин. Коли виходять і кажуть «Ми — афганці», я завжди запитую: скільки вас? Давайте ми зберемося, виберемо старших, приймемо рішення і тільки потім його озвучимо. Це базові принципи розвідки.

«А коли виходять якісь люди, яких знають далеко не всі, і роблять заяви, постають запитання не тільки у простих людей і журналістів, а й у нас», підсумував Валерій Таможський, ветеран Збройних сил СРСР, 8 управління.