Тисячі хмельничан пройшли ходою центральними вулицями обласного центру, демонструючи свою прихильність до сімейних цінностей.
Таку акцію провели в місті не вперше. Чимало її учасників прийшли цілими родинами. Разом із батьками йшли діти, а найменших несли на руках чи везли у візках. Дорослі також тримали плакати з гаслами: «Здорова родина — щаслива країна!», «Всі разом — за сім’ю!», «Міцна сім’я — міцна держава», «Тато, мама, я — щаслива сім’я». До ходи долучилися представники громадських організацій та церков різних конфесій.

Серед тих, хто власним прикладом хотів продемонструвати, що значить щаслива родина, була і сім’я Леоніда та Наталії КРИЖАНІВСЬКИХ (на знімку). Подружжя виховує 13 дітей! Як розповів голова родини, він виріс у сім’ї, де було четверо дітей. І він ніколи не міг подумати, що колись сам стане батьком значно більшої кількості дітей. Тим паче що життя складалось непросто. Льоня ще підлітком втратив батька, і родині частіше доводилося думати про те, як заробити гроші, аби одягнути та нагодувати всіх, аніж розмірковувати над духовними та моральними цінностями. Але сьогодні Леонід — надійна опора для своїх дружини та дітей. Він переконаний: не так ми самі, як вищі сили беруть участь у плануванні наших родин.
— Не всі і не завжди нас розуміли, — пригадує Леонід. — Лікарі навіть попереджали, аби дружина більше не народжувала: мовляв, це надто обтяжливо для її організму. Та й існує ризик, що не всі діти будуть здоровими. Але Господь дав так, що і дружина, і діти здорові та почуваються добре. І тепер ми не уявляємо себе один без одного.
Хоча в житті такої великої сім’ї є чимало труднощів, проте ніхто не нарікає на це. А своїх дітей батьки вважають справжнім Божим даром та благословенням. Старші діти вже шукають свій шлях у житті. Один із синів навчається у духовній академії, двоє — у військовому ліцеї. А найменші лише роблять перші кроки у житті в буквальному розумінні слова. Чи обмежиться на цьому родина Крижанівських, ніхто не береться сказати. Впевнені лише в одному: немає більшого щастя в житті, ніж діти, віра і любов.
За пропаганду саме таких родинних цінностей взялися громадські організації, духовна рада міста, представники міської влади. Вони стали ініціаторами проведення у Хмельницькому «Тижня Сім’ї», який і завершився згаданою ходою. В рамках цієї програми в центрі міста із різних наметів виросло ціле Сімейне містечко. В кожному працювали представники просімейних організацій. Там хмельничани мали можливість отримати консультації лікаря-педіатра, психолога, священика, юриста, військового капелана, скористатися порадами щодо кризової вагітності. А всі охочі — допомогти сиротам через громадську організацію «Хмельниччина без сиріт». Активісти збирали кошти для людей з обмеженими можливостями. На благодійному ярмарку продавали вироби, зроблені дітьми, для того, щоб підтримати малозабезпечені сім’ї.
Загалом програма «Тижня Сім’ї» була насичена конкурсами, дитячими концертами, веселими шоу. Організатори провели для родин спортивні змагання на різних майданчиках міста, дитячий турнір з міні-футболу та сімейний кросфіт. Усі заходи були спрямовані на те, аби підтримати родини і продемонструвати, що справжнє щастя можна знайти тільки у колі найрідніших.

Ірина КОЗАК.
Фото автора.

Хмельницький.