За даними групи «Інформаційний спротив», за тиждень інтенсивність вогневих ударів по позиціях українських військ і населених пунктах на підконтрольній Україні території залишалася високою. Загалом за цей час артилерійські підрозділи «1-го і 2-го АК» оперативного угруповання російських окупаційних військ здійснили понад 350 вогневих нальотів із артсистем калібру 152 мм і 122 мм, мінометів калібру 82 мм і 120 мм, РСЗВ «Град» 122-го калібру, переносних реактивних пускових установок «Град-П» 122-го калібру, БМП і танків.
За добу (на ранок 23.05) противник 49 разів порушив режим припинення вогню, застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Як зазначає прес-центр Операції об’єднаних сил, загострилася ситуація на маріупольському напрямку в районах населених пунктів Талаківка, Водяне та Широкине.
«Окупанти випустили по Талаківці понад 90 снарядів калібру 122 мм. Втрат серед мирних громадян немає. Пошкоджено селищні промислові приміщення. Ситуація перебуває під контролем Об’єднаних сил», — йдеться у повідомленні.
За інформацією ООС, під час бойових дій за добу один із наших захисників загинув і троє дістали поранення.
З початку травня ситуація на сході України погіршилася: почастішали інциденти з використанням мінометів і важкої артилерії. Про це на брифінгу в Нью-Йорку напередодні заявив прес-секретар ООН Стефан Дюжаррік з посиланням на гуманітарних співробітників на місцях, йдеться в інформації, розміщеній на сайті організації.
Прес-секретар ООН поінформував про ситуацію з водопостачанням на Донбасі, де від перебоїв з водою потерпають 345 тисяч осіб. Він повідомив, що запаси води в Авдіївці в Донецькій області закінчуються і гуманітарні партнери почали постачати туди воду. Спікер ООН нагадав, що сторони конфлікту повинні уникати нападів на об’єкти цивільної інфраструктури та їх персонал, а також, що навмисні дії, спрямовані на руйнування системи водопостачання, є порушенням міжнародного гуманітарного права.
А напередодні спецпредставник ОБСЄ в тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік закликав припинити бойові дії й зробити все можливе для захисту мирного населення.
«Нещодавній сплеск бойової активності на лінії зіткнення на сході України призводить до дедалі більших жертв і руйнувань. Це ставить під загрозу місцеву інфраструктуру, зокрема водопостачання, від якого залежать основні потреби сотень тисяч людей. Я наполегливо закликаю сторони негайно припинити бойові дії відповідно до їхніх попередніх публічних зобов’язань і зробити все можливе для захисту цивільного населення, забезпечення ремонту й безперебійної роботи цивільної інфраструктури та сприяння важливій роботі СММ», — йдеться у заяві.