Міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій» розпочнеться сьогодні, 24 травня, у Вінниці. Урочисте відкриття заходу відбудеться о 14-й годині на площі Тараса Шевченка біля пам’ятника Великому Кобзареві в обласному центрі.

Тут представлять свої вироби, присвячені генію слова нашої держави Тарасові Шевченку, народні умільці з багатьох районів області. Крім знаних майстрів красного письменства з нашої держави, очікують також літераторів із Болгарії, Молдови, Польщі, Латвії, низки інших країн Європи та Азії. Гості відвідають декілька районів краю, зокрема, побувають у двох прикордонних регіонах, що межують із Молдовою і невизнаною Придністровською Молдавською Республікою, — Могилів-Подільському і Ямпільському. Проведуть творчі зустрічі з місцевими мешканцями.

Побувають також у навчальних закладах обласного центру.

Завершальним акордом свята, що триватиме упродовж трьох днів, стане відкриття пам’ятника Кобзареві у містечку Гнівань. Про це повідомила «Голосу України» член організаційного комітету знана поетеса, лауреат багатьох літературних премій Ніна Гнатюк. За її словами, захід заплановано на 26 травня.

Вінниччина вдруге прийматиме велике Шевченківське свято. Уперше тут збиралися письменники й поети з України й із-за кордону, щоб вшанувати пам’ять Кобзаря, на початку 90-х років минулого століття.

Вінницька область.