Таке рішення прийнято цього вівторка Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) у справі «Зеленчук і Цицюра проти України», в якій позивачі — жителі Івано-Франківська та Тернополя, власники земельних ділянок — скаржаться на мораторій на продаж сільськогосподарських земель як порушення майнових прав власників землі.

 

У своєму рішенні ЄСПЛ зазначає, що розподіл сільгоспугідь в Україні здійснювався після розпаду СРСР серед людей, які працювали в колективних господарствах. З метою перепродажу земель та запобігання зосередженню великих земельних наділів в одних руках було введено мораторій на продаж.
Суд визначив, що держава не встановила справедливого балансу між загальними інтересами спільноти та правом власності заявників. «Абсолютна заборона Україною купівлі та продажу земель сільськогосподарського призначення призвела до порушення прав людини, уряд повинен прийняти більш збалансований закон», — вказано в рішенні суду.
Європейський суд з прав людини зобов’язує українську владу внести зміни до законодавства, щоб встановити цей баланс, та не присуджував заявникам грошової компенсації. Але в разі виявлення «необґрунтованої затримки» з боку держави може бути призначено кожному із заявників винагороду в три тисячі євро.

 

ТИМ ЧАСОМ

Нещодавно Світовий банк заявив, що в разі скасування мораторію на продаж землі в Україні відбудеться відчутне зростання економіки — щорічно на 0,7—1,5 мільярда доларів, що еквівалентно щорічному додатковому зростанню ВВП на 0,6—1,6 відсотка.