На семінарі керівників об’єднаних територіальних громад вирішено утворити Асоціацію ОТГ Чернігівської області. Ініціаторами виступили три з них — Іванівська, Гончарівська та Любецька.

На знімку: іванівський сільський голова, голова Асоціації ОТГ Чернігівщини Сергій Гарус.

За словами Сергія Гаруса, Іванівського сільського голови, нещодавно керівники громад зіткнулися із ситуацією, коли поодинці їхні думки не мали ваги, а гуртом вони змогли переконати обласну владу й отримати рішення, яке влаштовувало всі сторони.
«Ми бачимо, що є питання, які неможливо вирішити окремими громадами, одно-осібно. І для того, щоб ми могли повністю використовувати законодавчий ресурс, який існує на сьогоднішні день, нам необхідно створити саме місцеву регіональну асоціацію», — зазначив Сергій Гарус. Він пояснив: «Асоціація — це платформа, на якій кожен має право голосу, має право представляти інтереси, бачення, і тільки спільно у нас будуть знаходитися правильні рішення. Девізом асоціації буде «Між рівними — рівні, між сильними — сильні».
Його думку підтримав Віталій Рудник, Гончарівський селищний голова: «Існує багато питань, які є спільними для всіх нас. Це і освітня субвенція, і реформування пошти, й інші. А спільно ми матимемо більше можливостей для їх вирішення».
Установчі збори затвердили статут та головою Асоціації обрали Сергія Гаруса.
«Насправді це дуже визначальна подія. Створено додатковий інституційний ресурс, який разом з іншими асоціаціями органів місцевого самоврядування буде сприяти розвитку спроможності місцевого самоврядування, про яку ми сьогодні говорили. Я розраховую на співпрацю і партнерство, тому що в нас єдина спільна мета. В такій синергії наших спільних зусиль зробимо місцеве самоврядування самодостатнім і сильним, і збудуємо країну такою, якою ми хочемо її бачити», — підкреслила Ірина Кудрик, директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото надано автором.

Чернігівська область.