Сьогодні в країні тривають масштабна реконструкція та будівництво нових доріг, тому важливо контролювати якість виконання цих робіт. Саме з цього питання розпочалося вчорашнє засідання Кабінету Міністрів. «У 2017-му ми відремонтували доріг більше, ніж у рекордному 2011 році, коли Україна готувалася до Євро-2012. Цього року обсяги робіт буде збільшено вдвічі порівняно із 2017 роком. Але водночас нам важливо забезпечити високу якість виконання робіт», — зазначив прем’єр Володимир Гройсман та наголосив на незмінності позиції уряду, що коли підрядник зробив неякісний ремонт, то виправляти недоліки він має за власний рахунок. «Якщо ми виявлятимемо відхилення від норм, то інформація про такі компанії буде публічна», — повідомив В. Гройсман та наголосив на невідворотності відповідальності за зловживання, адже уряд, зі свого боку, забезпечив належне фінансування. Зокрема, тільки на місцеві дороги у новоствореному Дорожньому фонді передбачено 11 мільярдів гривень, а загалом нинішнього року на ремонт та реконструкцію доріг передбачено 47 мільярдів гривень.

В.о. голови Держагентства автомобільних доріг України Славомір Новак повідомив, що у 2017 році було відремонтовано понад дві тисячі кілометрів доріг та витрачено на це 20 мільярдів гривень. «Наше завдання — виявити дефекти та змусити підрядників виправити їх за власні кошти», — сказав С. Новак та зауважив, що для цього використовується багаторівнева система контролю якості.

А оскільки перевірки вже виявили деякі серйозні порушення, то прем’єр запропонував міністру внутрішніх справ Арсену Авакову долучитися до процесу контролю якості виконання дорожніх робіт. «Ніхто не давав права красти виділені кошти або розпоряджатися ними неефективно. Контроль і якість виходять на перший план. Ми доб’ємося того, щоб якість була на рівні. Розраховую на відповідні дії право-
охоронних органів», — зазначив глава уряду та доручив МВС, ДФС і Рахунковій палаті обрати 3—4 об’єкти та провести відповідне дослідження проведених робіт. «Якщо будуть відхилення від норм будівництва — постане питання про справедливе покарання», — наголосив В. Гройсман.

Під час засідання прем’єр закликав парламентаріїв невідкладно ухвалити законопроект про створення Антикорупційного суду. «Це буде сигнал суспільству щодо рішучої боротьби з корупцією та міцний сигнал всім, хто інвестує кошти в економіку України.

А все, що залежить від уряду, щоб цей суд почав функціонувати, ми зробимо вчасно», — зазначив він та додав, що процес створення цього суду відбуватиметься одночасно з усуненням можливостей для корупції та подальшим запровадженням принципів прозорості, які унеможливлять махінації. «Наприклад, сектор державних закупівель завжди був надзвичайно корумпований. Через впровадження системи ProZorro випадки корупції під час закупівель зведено практично нанівець, бо там, де є прозорість, дуже важко щось комбінувати», — підкреслив він та наголосив на важливості запровадження наступного елементу — Антикорупційного суду, щоб безкарність не породжувала нові злочини. Глава уряду також вважає, що Антикорупційний суд має бути незалежним від будь-якого впливу.