Конституційний Суд України (КСУ) розглянув подання 49 депутатів Верховної Ради щодо конституційності положень пункту 12 розділу I Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили силу, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року й визнав конституційним позбавлення ветеранів праці низки медичних, транспортних, телекомунікаційних та житлово-комунальних пільг і їх обмеження.

Нагадаємо, що зазначеним законом були суттєво обмежені пільги ветеранів праці й осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Крім позбавлення пільг на безплатний проїзд у комунальному пасажирському транспорті, права безплатного санаторно-курортного лікування з компенсацією вартості проїзду, законом було встановлено, що інші пільги ветеранам праці надаються, тільки якщо розмір середньомісячного загального доходу їх родин з розрахунку на одну особу за останні 6 місяців не перевищує встановлену Кабінетом Міністрів величину доходу, що дає право на соціальну пільгу.
КСУ вирішив, що наявність пільг у певної категорії громадян припустима, але зазначив, що ця категорія не є елементом конституційного статусу людини. Також суд вирішив, що пільги ветеранам праці не мають фундаментального характеру, не пов’язані з соціальними ризиками і є формою винагороди громадян за їхні трудові заслуги. Суд постановив, що парламент, скасовуючи зазначені пільги, жодним чином не обмежив конституційні права і свободи громадян. Водночас КСУ визнав неконституційним положення закону, яким скасовувалося право громадян достроково, за 1,5 року, вийти на пенсію у разі розірвання трудового договору в цей період не з вини працівника.