Проте, зазвичай, поліцейські вилучають посвідчення у всіх водіїв, які стали учасниками дорожньо-транспортної пригоди, і видають їм тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом строком не більш як на три місяці. Такі дії поліцейських є сумнівними стосовно норм законодавства України. Тож коли поліцейський має право вилучити посвідчення водія?

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Відповідно до п. 3 Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб та його повернення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1086, єдиною підставою для тимчасового вилучення посвідчення водія є вчинення адміністративного правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом. Отже, якщо особа не є винною у скоєнні такого правопорушення, тобто фактично є потерпілою особою, то вилучати у неї посвідчення водія поліцейський не має права.

Такі само положення містить і відомча інструкція з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, яку затверджено наказом МВС України від 07 листопада 2015 року № 1395. Більше того, відповідно до п. 4 цієї інструкції поліцейський в протоколі має зазначити статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за якою складено протокол, санкція якої передбачає накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом. Таким чином, якщо учасник ДТП не є винним у його скоєнні або в результаті ДТП завдано шкоду лише власному автомобілю (не постраждали люди та не було пошкоджено інші матеріальні об’єкти, а водій був тверезий), то підстав для вилучення посвідчення на право керування транспортним засобом немає. До того ж тимчасове вилучення посвідчення є правом поліцейського, а не його обов’язком.

Як здійснюються вилучення посвідчення водія та його повернення?

Про тимчасове вилучення посвідчення водія поліцейський має зробити запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Посвідчення водія вилучається до набрання чинності постановою суду у справі про адміністративне правопорушення.

Вилучене посвідчення водія протягом трьох діб передається на зберігання до відповідного територіального органу МВС (Нацполіції). А у разі вчинення особою, якій уже видано тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, повторного адміністративного правопорушення, за яке передбачено позбавлення такого права, новий дозвіл їй видається лише після закінчення строку дії попереднього, але на строк не більш як три місяці з дати вчинення такого правопорушення.

Тимчасово вилучене посвідчення повертається водієві:

— за заявою водія до територіального органу Національної поліції України у разі, коли суд не прийняв у тримісячний строк рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або не розглянув у встановлений законом строк справу про адміністративне правопорушення;

— після виконання водієм постанови суду про накладення адміністративного стягнення або подання до територіального органу Національної поліції копії постанови суду про закриття справи (крім випадків, коли справу про адміністративне правопорушення за тим самим фактом закрито у зв’язку з передачею матеріалів прокурору або органу досудового розслідування).

У разі винесення судом постанови про позбавлення водія права керування транспортним засобом (крім осіб, які отримали посвідчення водія вперше) після закінчення визначеного строку позбавлення права керування транспортним засобом, проходження в установленому порядку позачергового медичного огляду щодо придатності до керування транспортним засобом та успішного складення в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС теоретичного і практичного іспиту для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.