Напередодні міжнародного Дня захисту дітей Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів засідання круглого столу: «Соціальний захист сімей з дітьми». Участь у ньому взяли народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, депутати місцевих рад усіх рівнів, лідери громадських організацій та Ради матерів України.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін, член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Королевська.

 

Народний депутат Андрій ШИПКО.

Фото https://vidrodzhennya.org.ua

Привітавши присутніх із наступаючим святом, перший заступник голови комітету Сергій Каплін зауважив, що захист дітей є ключовим пріоритетом у діяльності Комітету з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення. «Думаю, що ці питання сьогодні недооцінені і їх актуальність, на жаль, звужується через актуальність інших важливих питань, пов’язаних, зокрема, з антикорупційним законодавством, пошуком шляху, яким країна має розвиватися протягом наступних 10—15 років. Однак головне, про що не повинен забувати політик, — це діти. Їх справді чужих не буває», — сказав він.

У цьому контексті С. Каплін зауважив, що особливо народних депутатів турбує доля дітей-переселенців. Нині їх налічується майже 250 тисяч. З цього приводу, переконаний депутат, мають бути підготовлені окремі висновки і заява комітету за підсумками засідання круглого столу. «Діти, які переїхали сюди, які виросли під час війни, які зіткнуться з реаліями нової, іншої України, завтра будуть голосувати, брати участь у політичних процесах, вони повинні зрозуміти: держава — це як мати, і десь таке має бути ставлення у держави до цих дітей», — сказав він.

А на думку народного депутата Наталії Королевської, якщо сьогодні не створити умови для майбутнього дітей, не докласти всіх зусиль для того, щоб зупинити демографічну кризу, не об’єднати всі можливості, щоб захистити дітей, які сьогодні живуть на війні, які стали переселенцями, — «копійчана ціна буде тим Антикорупційним судам і реформам, які проводяться».

І хоча сім’я — це основа не лише життя людини, а й держави, починаючи з 2014 року саме категорія «сім’ї з дітьми» не отримала жодної державної підтримки. Виплати були заморожені і досі такими залишаються, зауважив народний депутат Андрій Шипко. Це веде до того, що молоді сім’ї не наважуються народжувати другу або третю дитину. Статистика свідчить: 70 відсотків сімей — це родини з однією дитиною, 23 відсотки виховують двох дітей, і лише три — багатодітні родини. Водночас 75 відсотків із цих трьох перебуває за межею бідності. «Хіба так може бути?», — поставив риторичне запитання депутат.

За прогнозами ООН, додав він, якщо справи йтимуть так і надалі, якщо не буде державної підтримки сім’ям із дітьми, то через декілька років в Україні буде менш як 30 мільйонів населення. Адже нині смертність перевищує народжуваність на 30 відсотків.

«Щороку ми безповоротно втрачаємо до 200 тисяч населення. Весь цивілізований світ розробляє програми підтримки для дітей, родин із дітьми», — наголосив А. Шипко. Відповідний законопроект розроблено й у нас — 6063-д. Його підписали 32 народні депутати з різних фракцій.

«У ньому вдвічі збільшено виплати при народженні дитини, відновлюється допомога по догляду за дитиною до трьох років, повертається право на безплатне харчування у школах для учнів молодших класів, дітей-сиріт, дітей із неповних та багатодітних сімей. Переконаний, що саме фінансова підтримка держави — це і є інвестиція в майбутнє. Адже нинішні діти — це майбутні лікарі, педагоги, інженери, працівники, політики», — зазначив парламентарій, додавши, що на підтримку цього законопроекту зібрано 50 тисяч підписів.

Депутат сподівається, що нинішній захід стане поштовхом для всіх гілок влади, щоб цей законопроект було внесено до порядку денного та розглянуто. «І повірте, він буде одностайно підтриманий, бо ніхто не проголосує проти майбутнього», — констатував депутат.