У Києві відбулась перша міжвідомча конференція з питань регіонального розвитку «Секторальний діалог — актуальні проблеми розвитку регіонів». Захід проходив за участі представників центральних і регіональних органів влади, міжнародних донорів, експертів у рамках міжвідомчої координаційної комісії з регіонального розвитку за сприяння Мінрегіонбуду та Програми «U-LEAD з Європою». У роботі конференції взяв участь народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», заступник голови Комітету з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко.

Парламентарій наголосив на невідворотності децентралізації та головних завданнях реформи місцевого самоврядування на сучасному етапі. «Децентралізація стала унікальною реформою, її відлік розпочався з прийняттям закону «Про добровільне об’єднання громад», — наголосив він. — Спочатку далеко не всі сприймали її всерйоз, але з часом ми побачили гарну динаміку, і реформа має всі шанси на подальший успіх. Тепер важливо розуміти, що без економічно сильного самоврядування реформу реалізувати буде складно. Уряду та Міністерству регіонального розвитку вдалося акумулювати експертні й фінансові ресурси та заручитися підтримкою децентралізації від міжнародних організацій, але ми повинні нарощувати власний потенціал. Виклики полягають в економічній політиці центру і на місцях — це інвестиційна привабливість територій та створення робочих місць, покращення якості освіти та медицини, благоустрій, довкілля і розвиток малого бізнесу», — зазначив С. Кудлаєнко.

За словами народного обранця, парламент докладає всіх зусиль для законодавчого забезпечення децентралізації, і останнім часом Верховною Радою ухвалено важливі законопроекти, що спрощують процес об’єднання територіальних громад, у тому числі й щодо приєднання до міст обласного значення.

«Сьогодні громади повинні навчитися господарювати і користуватися новими повноваженнями, кращий практичний досвід потрібно поширювати, а також забезпечити відповідальність на місцях. Європа теж пройшла шлях становлення локального врядування, і в кожній країні є свої особливості реформи. Ми ставимо завдання не сліпо копіювати, а ретельно готувати законодавчі зміни і підсилювати місцеве само-врядування демократичними процесами в громадах — це вітається нашими партнерами з ЄС. Думка людей має хвилювати чиновників більше, ніж результати виборів, а повноваження і обов’язки повинні розподілятися ефективно», — підкреслив парламентарій.

Під час конференції учасники обговорили низку питань стосовно сталого економічного розвитку регіонів, інвестиційної діяльності, збереження людського потенціалу та формування підприємницького середовища. На завершення зустрічі було проведено галузеві наради представників облдержадміністрацій з керівництвом центральних органів влади.

Вл. інф.