Родичі жертв катастрофи літака рейсу МН17 звернулися з відкритим листом до росіян. «Написати лист нас підштовхнув той факт, що чемпіонат світу з футболу відбудеться у Росії, а відкриватимуть його лідери, яких ми вважаємо відповідальними за загибель наших близьких, — пояснив «Новой газете» причину написання листа батько 25-річного загиблого хлопця О’Браєн. — Знаєте, я грав у футбол більшу частину свого  життя і покинув через рік після загибелі Джека. Він грав у футбол із семи років. Гра ця була його найбільшою пристрастю. І тепер я приголомшений тим, що чемпіонат проходить тут, а Джека вже немає…»

«Минуло вже майже чотири роки від того моменту, як були зруйновані життя наших родин, але ми все ще намагаємося усвідомити, що ж сталося, — йдеться у листі. — Наші кохані й любимі були вбиті у війні, у якій вони навіть не брали участі, у війні, до якої вони не мали жодного стосунку. Ми знаємо, що вони не єдині жертви цього протистояння. Було вбито понад 10 000 людей, переважно — мирні жителі. Їхні родини сумують так само, як і наші, не розуміючи, за що було відібрано життя їхніх близьких. Найтрагічніше — необоротність смерті … Ні, ми не обвинувачуємо російський народ у тому, що сталося. Ми не проти вас. Ми вважаємо, що Російська держава і її лідери несуть в остаточному підсумку відповідальність за загибель членів наших родин. На це вказують усі достовірні докази. Ми чекаємо вже довго, але колись у майбутньому Міжнародна слідча група нарешті представить свій фінальний звіт, і відповідальних буде названо по іменах. Тоді справа буде за судом у Нідерландах, який ретельно зважить усі докази й вирішить, хто несе відповідальність … Ми упевнені в ретельності й неупередженості роботи, проведеної Міжнародною слідчою групою, що складається із представників Малайзії, Австралії, Бельгії, України й Нідерландів. Чого не можна сказати про повідомлення про розслідування щодо MH17, які надходили від російських державних ЗМІ…  Ми знову за-кликаємо російський уряд повною мірою співробітничати з міжнародним розслідуванням по MH17. Це не поверне наші родини, однак має значення правда, правда існує, і ми хочемо, щоб особи, відповідальні за загибель MH17, були встановлені й притягнуті до відповідальності». 
Учора представники Міжнародної слідчої групи (JIT) оприлюднили в Гаазі проміжні результати розслідування. Представник слідчої групи, глава центрального департаменту кримінальних розслідувань нацполіції Нідерландів Уілберт Паулсон заявив під час прес-конференції: «Розслідування підтверджує факт, що літак було збито з «Бука», який потрапив із Російської Федерації на непідконтрольну територію … Ми проаналізували усі доступні для нас зображення цих «Буків». За його словами, ці відбитки збігаються з відбитками військовослужбовців однієї з російських військових бригад. «JIT дійшла висновку, що «Бук» належав 53-й бригаді ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ», — сказав Паулсон. Керівниця федеральної поліції Австралії Дженіфер Хурст розповіла, що літак був збитий ракетою серії 9М38. «На частині ракети, яку знайшли у вересні 2016 року, є номер, який вказує на код виробника — підприємство розташоване в Московській області, рік виробництва — 1986-й, також вказаний серійний номер ракети», — повідомила вона.
У спільній прес-конференції взяв участь голова СБУ Василь Грицак.

***

«Є усі підстави сподіватися, що вже найближчим часом прокуратура Нідерландів зможе передати в суд обвинувачення проти причетних до збиття літака осіб», — написав учора у Фейсбуку Президент Петро Порошенко. Він запевнив, що Україна зробить усе можливе, «аби дії Російської Федерації як держави, що підтримує тероризм, отримали належну оцінку у Міжнародному суді ООН в рамках розгляду ініційованої нами на початку минулого року справи». «Зло буде покарано, а справедливість відновлена!» — зазначив він.