Сьогодні 12-й день безстрокової голодовки, яку оголосив утримуваний у російської колонії український режисер Олег Сенцов. Головна його умова — звільнення наших політв’язнів, яких наразі у тюремних катівнях Росії понад 60. Сенцов каже, що не змінить свого рішення, доки вимогу не виконають. Його сестра Наталія Каплан зазначила, що Сенцов свідомо оголосив голодовку перед чемпіонатом світу з футболу в РФ, щоб українських політв’язнів почули якомога більше людей.

 

З першого дня голодовки Сенцова розпочалися стихійні акції на підтримку режисера та інших наших громадян, незаконно утримуваних у російських тюрмах. Нагадаємо, що з 19 березня на знак протесту проти вироку голодує засуджений у Криму український активіст Володимир Балух. Про такий намір заявив і українець Станіслав Клих. Під стінами російських дипустанов, зокрема в Харкові та Одесі, днями мітингувальники вимагали звільнення політв’язнів. А вчора під стінами посольства РФ у Києві відбулася акція «Олег Сенцов, день одинадцятий, або булочки для Путіна» (на знімку).

Наші літератори, митці провели літературно-мистецький перфоманс: поклали біля входу до будівлі булочки з людськими фігурками всередині. Кількість булочок відповідала кількості бранців кремлівського режиму.
Звільнення Сенцова вимагають не лише в Україні, а й у всьому світі. Зокрема, цього тижня понад 130 діячів науки і культури РФ підписали спільне звернення асоціації «Свободное слово», Санкт-Петербурзького ПЕН-клубу та «Вольного исторического общества» з відповідним закликом. «Ми вимагаємо відправити Сенцова на його батьківщину — в Україну. Смерть Олега Сенцова стане ганьбою для Росії і назавжди заплямує тих, хто міг би його врятувати, але не врятував», — йдеться у зверненні. А минулих вихідних у центрі Москви відбулися поодинокі пікети, щоб привернути увагу до стану здоров’я режисера.
Днями чеські громадські діячі, правозахисники та журналісти звернулися з відкритим листом до очільника МЗС Чехії із закликом втрутитися у цю справу. Сьогодні активісти у Франції закликають вийти на демонстрацію на площі Трокадеро в Парижі та підтримати вимоги Сенцова. Вони користуються з нагоди, що президент Еммануель Макрон перебуває у Санкт-Петербурзі  на економічному форумі, а отже, тема РФ активно висвітлюватиметься французькою пресою.
Але в планах активістів — глобальна акція, запланована на 1 та 2 червня у різних містах по всьому світу. Готові долучитися уже розмістили в себе на сторінках у соцмережах розпізнавальний хештег #SaveOlegSentsov. На сьогодні погодилися підтримати режисера і українських бранців у понад 30 країнах.
До вимог звільнити українських політв’язнів приєдналися й у ПАРЄ та Держдепі США.
Поки що стан Олега стабільний, каже адвокат Дмитро Дінзе. За його словами, лікарі запевняють, що без їжі бранець може протриматись ще деякий час. Проте в рідних Олега менше оптимізму, адже в нього серйозні проблеми зі здоров’ям. Не зрозуміло, як себе поведе організм, котрий і так виснажений чотирма роками тюрми, а тепер і голодовкою.

***

Днями стало відомо, що Верховний суд Білорусі засудив українського журналіста Павла Шаройка до 8 років позбавлення волі.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.