У середу кримінальний суд столиці Македонії Скоп’є оголосив вирок за першою з п'яти кримінальних справ, порушених спецпрокуратурою, з обвинувачення екс-прем'єра Ніколи Груєвскі в зловживанні службовим становищем, корупції підтасуванні результатів парламентських виборів під час його перебування при владі, з 2006-го по 2016 роки.

 

Ще у вівторок поліція почала встановлювати на підходах до будівлі суду металеві бар'єри, а безпосередньо перед початком судового засідання туди було підтягнуто додаткові наряди поліції. До цього владі довелося вдатися після того, як у соціальних мережах з'явилися заклики до членів і прихильникам партії ВМРО-ДПМНЄ вийти на акцію на захист колишнього глави уряду й ВМРО-ДПМНЄ.

 

Суддя Добріла Кацарска першою почала розглядати справу з обвинувачення Груєвскі, а також колишнього міністра внутрішніх справ Македонії Гордани Янкулоскі та її заступника Джоко Поповскі в незаконній купівлі броньованого автомобіля Mercedes-Benz S600. У 2012 році його придбання обійшлося державному бюджету майже в 573 тисячі євро. Як вважає сторона обвинувачення, спецавтомобіль купували через МВС країни на вимогу й для задоволення особистих примх екс-прем'єра, а тендер на цю держзакупівлю було оформлено так, що його результат був відомий заздалегідь, тобто з урахуванням усіх побажань Груєвскі. Слідство дало цій справі умовну назву «Танк».

 

Македонські ЗМІ зазначають, що перед винесенням вироку суддя прочитала коротку лекцію для колишніх і нинішніх державних службовців, зазначивши, що вони мають бути відповідальними й прозорими в керуванні й використанні суспільних фінансових коштів. «Це висока честь -- обіймати публічну посаду в Республіці Македонія, а особлива честь -- бути прем'єр-міністром. Тож він повинен піклуватися про інтереси громадян. Кожний держслужбовець має знати, що одним з основних принципів перебування при владі є звітність. Громадяни Республіки Македонія повинні знати, як витрачаються їхні гроші. Ніхто не має зневажати це і недооцінювати громадян країни, як це зробив обвинувачуваний Нікола Груєвскі. Він вимагав, а Янкулоскі вчинила службове діяння, яке не повинна була робити, і підбурила Поповскі до зловживання службовим становищем», -- заявила Добріла Кацарска. Вона оголосила вирок: два роки тюремного ув'язнення для Ніколи Груєвскі й шість із половиною років для безпосереднього виконавця Джоко Поповскі. Крім того, засуджені повинні відшкодувати матеріальні збитки, завдані державі. Груєвскі й Поповскі були відсутні на судовому засіданні, а процес стосовно Янкулоскі було раніше виділено в окрему справу через її вагітність. Їхній адвокат одразу заявив, що оскаржить вирок у вищій інстанції, бо, на його думку, строк давності цього злочину минув, і суд мав виправдати підсудних. А відсутність Груєвскі в суді під час оголошення вироку адвокат назвав його «особистим правом». До розгляду касаційної скарги екс-прем'єр може залишатися на волі, бо строк у нього невеликий. А от Джоко Поповскі одразу було заарештовано й доправлено до в'язниці.

 

Депутати від партії ВМРО-ДПМНЄ, якою тривалий час керував Нікола Груєвскі, на знак протесту проти такого вироку залишили засідання парламенту. Лідери опозиційної партії заявили, що суд виконував політичне замовлення нинішнього прем'єра, який прагне знеславити свого попередника й усунути його з великої політики. У зв'язку з цим вони закликали громадян вийти 2 червня на акцію протесту до будівлі уряду.

 

Але, на думку македонських юристів, винесення судом обвинувального вироку стосовно екс-прем'єра та інших високопосадовців колишньої правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ означає лише одне -- відновлення правосуддя в Македонії й віри громадян у нього. Так, колишній голова Конституційного суду Македонії Трендафіл Івановскі вважає, що вирок у справі «Танк» є новим початком у судовій системі, яка повільно виходить із найглибшої кризи. «Усі злочинці повинні відповідати за свої дії. Сподіваюся, що за нового міністра правосуддя і його заступника так і буде. І країна невдовзі зможе пишатися кришталево чистим і вільним правосуддям», -- заявив Івановскі.

 

Македонці дізналися про те, що в гаражі уряду є спецавтомобіль, лише навесні 2015 року. Тоді македонська опозиція, яку очолював нинішній прем'єр Зоран Заєв, опублікувала записи прослуханих розмов високопоставлених державних чиновників, у тому числі Груєвскі та Янкуловскі, які обговорювали всі нюанси придбання Mercedes-Benz S600, а також домовлялися про те, щоб не було витоку цієї інформації й вона не потрапила до рук опозиційних журналістів. І після цього викриття в країні тільки й говорили, що про новий автомобіль прем'єра. Правда, в кухнях чи на вухо одне одному. Підлеглі Груєвскі намагалися переконати народ, що Mercedes-Benz було придбано для зустрічі й пересування країною особливо поважних гостей, які відвідували в той час Македонію з офіційними візитами. Вони повідомили, що на ньому їздили президенти Сербії, Словенії, Хорватії, генсек НАТО, прем'єр Туреччини тощо. Але люди вважали, що для цієї мети підійшла б дешевша машина. А куплений для Груєвскі Mercedes-Benz S600 з масажними кріслами і вбудованими в підголівники відеоекранами дуже відрізнявся за своїми технічними характеристиками від тих, якими користуються лідери інших країн Південно-Східної Європи. Не дозволяють собі такої розкоші й набагато економічно розвиненіші країни, ніж Македонія. А тут до приходу до влади Зорана Заєва приблизно п'ята частина населення жила за межею бідності, середня зарплата не перевищувала 360 євро.

 

У лютому цього року нинішній уряд Македонії ухвалив рішення продати з аукціону цей броньований Mercedes-Benz S600. Він був виставлений на продаж через спеціалізований портал. Оголошена стартова ціна вживаного автомобіля -- 14 мільйонів 372 тисячі 208 денарів (близько 230 тисяч євро), що майже у два з половиною рази нижче за його початкову вартість. Поки що не відомо, чи з'явилися бажаючі придбати морально застарілий і скандальний автомобіль екс-прем'єра.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України