Розмова з головним лікарем ДП «Санаторій «Шаян» академіком Любомиром Прокоповичем

ІЗ ДОСЬЄ «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»

Головний лікар ДП «Санаторій «Шаян» Любомир Прокопович (на знімку) народився 10 лютого 1955 року в селі Микуличин Івано-Франківської області.

Закінчив Ленінградську військово-медичну академію. Академік НАН України. Кандидат медичних наук. Заслужений працівник охорони здоров’я України. Лікар вищої категорії з травматології та ортопедії. Кавалер ордена Данила Галицького.
Одружений. Дружина — доцент Мукачівського держуніверситету. Дочка — викладач Ужгородського нацуніверситету. Син — прокурор.
Санаторій у 2015-му та 2016 році став переможцем першого туру Всеукраїнського рейтингу «Сумлінний платник податку-2016» за особливі заслуги і досягнення в галузі охорони здоров’я та соціальної допомоги в категорії «Середні підприємства».

— Любомире Несторовичу, кожен із десятків закарпатських санаторіїв обов’язково найперше показує, хто з відомих людей у ньому оздоровлюється. Знаю, що «Шаян» у цьому плані може по-хвалитися цілою плеядою знаних осіб...
— Це справді так. «Шаян» уже протягом попередніх двох-трьох десятиліть став популярним і модним серед великої кількості українців, а також іноземців. І число їхнє щодалі зростає. Чим «бере»? Насамперед унікальним досвідом медиків і цілющою водою.
У нас не раз відпочивали, зокрема, такі знані співвітчизники, як Іван Плющ, Василь Дурдинець, Віктор Ющенко, Ніна Карпачова, Ян Табачник, Орест Климпуш, ціла низка депутатів, міністрів, учених, артистів, письменників... Але курорт — що нам дуже приємно — облюбували й пересічні українці буквально з кожного регіону держави. І вони приїздять, як правило, щороку. І разом із родинами.
— Якщо докладніше охарактеризувати очолюваний вами заклад...
— Санаторій «Шаян» розташований на однойменному бальнео-кліматичному курорті у мальовничій долині на лівому березі річки Тиси біля підніжжя Вигорлат-Гутинського хребта Карпат. Звідси до райцентру Хуст із легендарним замком — лише п’ятнадцять кілометрів. Гірський хребет захищає санаторій із трьох боків, залишаючи прохід лише на сході. Тому дорога вітрам закрита, і це створює чудові кліматичні умови. Дивовижної краси весна, неспекотне літо, чарівна своїм теплом осінь, м’яка зима приваблюють відпочивальників цілий рік. Велика кількість дубових, букових і смерекових лісів та відсутність вітру зумовлюють підвищену концентрацію активного кисню в повітрі.
Головна особливість курорту — наявність чотирьох дуже цінних, різних за іонно-соляним складом і температурою мінеральних джерел типу «Єсентуки», «Нарзан», «Боржомі». Мінеральні води джерел курорту «Шаян» відрізняються гарними смаковими якостями, прозорі, без запаху, солонуваті на смак, виділяють вуглекислий газ. Мають стабільний хімічний склад та фізико-хімічні властивості (глибина свердловин — 180—200 метрів).
Одним із домінуючих лікувально-профілактичних закладів на курорті «Шаян» є дочірнє підприємство «Санаторій «Шаян» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». З нього починалася історія курорту. Функціонує з 1957 року і має вищу акредитаційну категорію МОЗ України. Ліжковий фонд — 200 місць. Упродовж року в нас зміцнюють здоров’я до трьох тисяч відпочивальників. У санаторії функціонує чотири відділення: 
— загальної терапії;
— кардіо-пульмонарної реабілітації для хворих (дорослих) на цукровий діабет;
 — соматичної реабілітації: гострий період після оперативних втручань на органах травлення;
— підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи.
До складу санаторію входить: два спальні і лікувально-діагностичний корпус, бювет мінеральних вод, їдальня, господарські будівлі. На території — лісопаркова зона, спортивні майданчики з тренажерами для механотерапії. Санаторій володіє власним бюветом мінеральних вод, а також артезіанською свердловиною, яка забезпечує цілодобове водопостачання.
Алгоритм перебування пацієнтів і відпочивальників у «Шаяні» розроблено згідно із сучасними вимогами курортології. Лікувально-охоронний режим, дієтичне харчування, лікувально-профілактичні процедури, доцільні розваги повинні максимально відновити якість життя пацієнтів. Але побудова єдино правильного алгоритму оздоровлення є індивідуальною для кожного пацієнта і є обов’язком лікарського персоналу.
Виняткові якості мінеральних вод, гарний ландшафт, чисте гірське повітря, комфортні умови проживання сприяють чудовому відпочинку та ефективному лікуванню. Професійний медичний персонал санаторію запрошує кожного українця до «вічної легенди цілющого джерела» — санаторію «Шаян»! У нас кажуть так: «Хто був — не шкодує; хто не був — той буде!». Бо здоров’я кожного з нас — понад усе! А наш санаторій заслуговує іменуватися оздоровчою перлиною Закарпаття!
— Нині весна. Це ще й той час, коли людина обирає собі місце літнього відпочинку. І кожному цікаво конкретніше дізнатися, яких саме недуг можна тут позбутися?
— «Шаян» — провідна оздоровниця Закарпаття з лікування захворювань органів травлення. Що лікуємо? Цілу низку недуг. Це хронічний гастрит, виразка шлунка та 12-палої кишки, дискінезія кишечника, хронічні коліти, ентерити, ентероколіти. А ще — дискінезія жовчних шляхів, хронічні гепатити, холецистити, панкреатити й ускладнення після хірургічних втручань (хвороба оперованого шлунка тощо). Допомагаємо також людям із захворюванням сечовивідної системи: сечокам’яна хвороба, хронічний пієлонефрит, цистит, простатит, стан після операційного втручання на нирках і сечовивідних шляхах.
Оздоровлюємо хворих на цукровий діабету І—ІІ типу, легкого, середнього і важкого ступеня у фазі стабільної компенсації і субкомпенсації. Допомагаємо й тим, хто має порушення обміну речовин: ожиріння, подагра, сечокислий діатез, оксалатурія; синдром хронічної втоми і метаболічний синдром.
— Підводна витяжка хребта...
— ...це нова методика лікування і профілактики і є однією з найбільш високоефективних. Адже дає змогу усувати підвивихи міжхребцевих дисків, покращує кровообіг і живлення тканин хребта. І головне — знімає біль у хребті.
Ефективно також лікуємо і такі захворювання, як сколіоз, остеохондроз, деформуючий спондильоз, килах Шморля, порушення біомеханіки хребта внаслідок випадання диску, початкові стадії хвороби Бехтерєва, люмбаго, люмбальгії.
— Багатьом відпочивальникам до вподоби ще одна новинка — вихрова ванна...
— Це також дуже гарний метод оздоровлення. У вихровій ванні «Купава» проводиться гідромасаж нижніх кінцівок мінеральною водою, що структурована магнітним полем і лазерним опроміненням. Практика показує: гідрофотомагнітотерапія — це досконалий комплексний підхід у лікуванні захворювань суглобів, судин, нервової і сечостатевої систем, сексуальних розладів, ендокринних захворювань тощо.
— Мабуть, кожну людину, котра обере для себе оздоровлення в «Шаяні», не можуть не цікавити й умови проживання та харчування?
— Персонал нашого санаторію це чудово розуміє і робить усе, щоб кожен, хто приїжджає в «Шаян», почувався комфортно, щоб достойно провів відпочинок і захотів повернутися знову. Тож у нас на вибір номери з усіма зручностями класу «люкс»: одно-, дво- і трикімнатні, кабельне телебачення, WI-FI. Харчування — чотириразове за замовленням, дієтичне, альтернативне (покращене).
— Переважна частина курортників прагнуть одночасно і оздоровитися, і змістовно відпочити...
— У «Шаяні» для цього створено всі умови: чітко налагоджена ціла мережа екскурсій у легендарні замки, починаючи від Хустського й Мукачівського — до Ужгородського та інших визначних історичних місць Закарпаття; у старовинні церкви й діючі монастирі, художні й краєзнавчі музеї тощо.
Вечорами можна побувати на справжньому, багатому старовинними традиціями закарпатському весіллі, відвідати лише цьому краю притаманні концерти народної музики, посмакувати етностравами неперевершеної тутешньої кухні, поласувати закарпатським вином, виготовленим за дідівським рецептом.
Налагоджено також й інші культурно-масові заходи: автобусні й пішохідні екскурсії, концерти, вікторини, працює бібліотека, діють спортивні майданчики, тренажерний зал, басейн, є штучне озеро з човнами, катамаранами, риболовлею, кінне катання, збір грибів і лісових ягід, гірськолижний підйомник з прокатом спорядження... Одно слово, все для активного й змістовного відпочинку, який можна — і слід — вдало поєднувати з лікуванням та оздоровленням.
Телефони: +38(03142) 59-2-30; 59-2-31; 59-2-41; моб. тел. 096 208 72 72.
sanatoriyshayan_@ukr.net

Вів інтерв’ю Василь НИТКА.
Фото надано санаторієм.

Закарпатська область.