Розпорядженням Кабміну Донбаський державний технічний університет реорганізується і приєднується до Східноукраїнського університету імені Даля.
 

Це рішення не було простим, незважаючи на те, що в ДонДТУ нині склалась надзвичайна ситуація, і його реорганізація є цілком очевидною. Через збройний конфлікт на сході України технічний університет був змушений покинути місце своєї дислокації в Алчевську, який окупували бойовики, і згідно з наказом МОН України за 23.10.2014 року перебазуватись до Лисичанська, у приміщення гірничого технікуму. На жаль, за цей час виш так і не спромігся створити власну матеріально-технічну базу, розв’язати фінансові проблеми, на рівні тримати науково-технічний потенціал. Тож його майбутнє викликає досить серйозні сумніви.

Готується наказ Міністерства освіти і науки про включення ДонДТУ як філії до складу Східноукраїнського університету, що нині базується в Сєверодонецьку. Умови такої реорганізації передбачають максимальне збереження кафедр, професорсько-наукового та педагогічного складу і студентів. І головне — після визволення тимчасово окупованої території університет знову отримає свій статус і повернеться в Алчевськ.

— Ми чекаємо наказ Міносвіти і науки, де буде прописана процедура реорганізації, — розповідає ректор Східноукраїнського університету імені В. Даля Ольга Поркуян. — Звичайно, дотримання чинного законодавства і прав викладачів та студентів матиме пріоритет. Усі студенти зберігають свої бюджетні місця, і у зв’язку з цією реорганізацією не постраждають, бо вона насамперед спрямована саме на поліпшення умов для навчання студентів і роботи викладачів. У процесі реорганізації ми консультуватимемося і з ОДА, і з профспілковими організаціями і передусім з усіма членами трудового колективу ДонДТУ. Сподіваюся, що цей процес не буде дуже затягуватися, і вже з 1 вересня всі зможуть працювати та навчатися в більш комфортних умовах.

Ольга Поркуян припускає, що реорганізація певним чином позначиться і на її університеті. Зокрема, ДонДТУ має фінансові проблеми, отже, всі борги тепер ляжуть на «далевців».

— Думаю, нам буде нелегко, оскільки ми сьогодні намагаємося заощаджувати кожну копійку, направляючи її на розвиток та інновації. А тут доведеться сплачувати старі борги. Обсяг боргу назвати не можу — поки що ми не ознайомилися з документацією.

Зі слів головного бухгалтера відомо, що існує заборгованість за оренду площ як мінімум за рік. Та найважливіше і найскладніше питання для мене — люди. Бо колектив вливається до нас чималенький, багато особистостей, і до кожного потрібен підхід.

Така робота вже триває. Деякі викладачі ДонДТУ звертаються до завідувачів кафедр СНУ, узгоджують плани про те, як можна надалі спільно будувати свою роботу. Я підтримую такий підхід. Вважаю, що такий консенсус дійсно дасть розвиток.

Луганська область.