Уже стало доброю традицією проведення в селі Івашків Кодимського району Одещини на Трійцю — 26—27 травня — регіонального єтнофестивалю «Кодима-фест». Організатори нинішнього, третього, фестивалю — Кодимська районна державна адміністрація та Івашківська сільська рада.

Цьогоріч організатори акцентують на відтворенні духу козацтва, традиції якого досі живуть у цих краях. Спеціально для цього до вже традиційних майданчиків свята — «Котуня», «Котруца», «Альтанка Кобзарів» — додасться нова — «Козацький стан». У рамках фестивалю відбудуться майстер-класи з народних ремесел і приготування регіональних страв, виступлять кобзарі й лірники, буде продемонстровано реконструйований народний одяг, організовано стародавні козацькі ігри й забави.

Під час «Кодима-фесту»-2018 на майданчику «Котуня», де традиційно буде представлено регіональну кухню, кожен зможе стати не тільки учасником майстер-класів, а й святкового застілля. Також гостям фестивалю запропонують екскурсії, під час яких можна буде познайомитися з визначними пам’ятками Кодимщини, серед яких не тільки чудова природа тутешніх місць, а й дерев’яний вітряк кінця ХІХ століття в селі Будеї, печера в селі Загнітків, унікальні експозиції Кодимського районного історико-археологічного музею.

Уперше в рамках етнофестивалю «Кодима-фест» відбудеться великий ярмарок, без якого на Кодимщині не минає жодне свято. Епіцентром третього регіонального етнофестивалю «Кодима-фест» стануть головна і денна сцени свята. На них виступлять фольклорні колективи, етно- і рок-гурти, артисти Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька, зірки української естради. Ще одна приємна новина чекає на гостей «Кодима-фесту-2018»: цього року на фестиваль можна дістатися не тільки електричкою чи поїздом, а й власним автотранспортом — дороги відремонтовано, сполучення з Кодимщиною — чудове!

Цікаві факти

У 2016 році під проведення першого етнофестивалю «Кодима-фест» у селі Івашків було виділено 2 га землі. Тоді ж для одного з фестивальних майданчиків «Котуня» (так називається на Кодимщині літня пічка) силами активістів сіл району було споруджено 8 легких будиночків, 21 дерев’яний стіл, кожен на 20 осіб, 42 стільці, 8 літніх пічок «Котуня». До початку роботи фестивалю на майданчик «Котуня» було підведено 250 метрів водопровідних труб, встановлено 6 колонок з артезіанською водою. У 2017 році до початку проведення другого етнофестивалю «Кодима-фест» у центрі села Івашків, на ставку, з’явився півострів Любові, де тоді ж, у перший день свята, було зіграно справжнє весілля.