Правління Національного банку України залишило облікову ставку незмінною — на рівні 17 відсотків річних.
Зміною облікової ставки НБУ регулює вартість фінансових ресурсів, а отже, ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ, то вища процентна ставка за банківськими продуктами (кредитами і депозитами).
17 відсотків — це дуже висока ціна, а отже, доступність коштів залишиться, як і раніше, високою. В уряді часто лунають заяви про те, що висока облікова ставка ускладнює доступ бізнесу до кредитів, а відтак, уповільнює зростання економіки. На що у Нацбанку відповідають погрозами ще більше її підвищити, якщо Кабмін вдаватиметься до популізму в економіці, що є у свою чергу головною причиною інфляції. На думку регулятора, лише така жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції, що уже фіксується.
«У квітні—травні 2018 року інфляція, як і очікував Національний банк, продовжувала знижуватися, — зазначають у НБУ. — За попередніми оцінками Національного банку, у травні інфляція істотно знизиться, відображаючи статистичні ефекти бази порівняння і значне здешевлення продуктів харчування».
Наступне засідання правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 12 липня.