Учора уряди Нідерландів і Австралії виступили із заявою, у якій поклали на РФ відповідальність за збиття малайзійського «Боїнга» над Донецькою областю у 2014 році. Наразі нідерландський уряд готує кроки для офіційного визнання відповідальності Москви. Повідомляється, що можливий наступний етап — це спрямування справи до міжнародного суду чи організації. «Ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність і повною мірою співпрацювати з процесом встановлення істини та досягнення справедливості для жертв польоту MH17 та їхніх близьких родичів», — йдеться у заяві, розміщеній на сайті уряду Нідерландів. 

Президент України Петро Порошенко назвав це рішення «надзвичайно важливим кроком на шляху забезпечення міжнародно-правової відповідальності Росії за систематичне порушення своїх міжнародних зобов’язань». Також у Facebook П. Порошенко повідомив, що доручив МЗС невідкладно внести пропозиції щодо можливості приєднання України до ініційованого Нідерландами та Австралією процесу переслідування Росії на міждержавному рівні через збиття пасажирського літака рейсу МН17 у 2014 році.

«Сполучені Штати мають повну довіру до висновків Міжнародної слідчої групи, які було представлено 24 травня державним прокурором Нідерландів: зенітно-ракетна установка, застосована для збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17, належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Російської Федерації, що базується в Курську», — йдеться у заяві речниці Держдепартаменту США Хізер Нойєрт, розміщеній на сайті відомства. Вона нагадала про вимогу Радбезу ООН: ті, хто винен, мають понести відповідальність, і всі країни повинні повною мірою співпрацювати в зусиллях для встановлення відповідальності. «Ми закликаємо Росію, в першу чергу, дотримуватися і виконувати резолюцію 2166 (2014) Радбезу ООН. Настав час, щоб Росія припинила брехати і прояснила свою роль в катастрофі лайнера», — наголосила речниця. Також вона зауважила, що США не мають сумнівів, що кримінальна система правосуддя Нідерландів здатна притягнути винних до відповідальності чесним і справедливим чином.