Футбол. Ліга чемпіонів. Жінки. Фінальний матч. 24 травня.

Переможниці київського фіналу Ліги чемпіонів.

«Вольфсбург» (Німеччина) — «Ліон» (Франція). 1:4. Голи: Гардер, 93, Анрі, 98, Ле Сомме, 99, Гегерберг, 103, Абілі, 116.
«Вольфсбург»: Шульт, Блессе, Фішер, Гесслінг, Маріц, Гуннарсдоттир (Ведемайєр, 57), Попп, Грем-Гансен (Вулларт, 57), Дікен (Кершовські, 89), Пайор, Гардер. Тренер — Стефан Лерг.
«Ліон»: Буадді, Бронз, М’бок Баті, Ренар, Баша (Каскаріно, 64), Кумагаї (Ван де Санден, 95), Анрі, Марожан, Мажрі, Гегерберг, Ле Сомме (Абілі, 114). Тренер — Рейнальд Педрос.
Вилучено Попп, 96 (друге попередження).
Рефері — Яна Адамкова (Чехія).
Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 14 237 глядачів. 25 градусів.
Ще за двадцять хвилин до початку зустрічі спостерігалася характерна для динамівської арени картина: на трибунах було багато порожніх місць. Але народ підходив досить активно і, коли почалася зустріч, слава Богу, чаша стадіону була заповнена по вінця.
Ну а сам матч відбувався у досить напруженій боротьбі. Обидві команди продемонстрували високий клас і гостре бажання перемогти. Тому футбол вийшов дуже привабливий.
Перший тайм минув без забитих м’ячів, але з гострими атаками обох учасників. Отож серйозної роботи воротарям вистачало. І заради справедливості варто зазначити, що трохи небезпечніше атакували гравці «Ліона».
І це не дивно, бо ця команда вигравала Лігу чемпіонів чотири рази, зокрема двічі поспіль, і на поєдинок у Києві вийшла в ранзі чинного переможця. Щоправда, і в активі «Вольфсбурга» є дві лігочемпіонські звитяги — 2013 і 2014 років.
А між собою нинішні фіналістки зустрічалися двічі. Тут була нічия: саме 2013 року «Вольфсбург» переміг «Ліон» — 1:0, а 2016 року футболістки французького клубу взяли гору в серії пенальті. І цього разу справа йшла до одинадцятиметрових. Але про все по черзі.
Після перерви події на полі помітно загострилися. Німецька команда, на жаль, зазнала серйозної втрати: один із найкращих бомбардирів, вправна розігруюча ісландка Сара-Бьорк Гуннарсдоттир дістала серйозну травму і вже не могла допомогти своїм подругам.
І надалі гостре протистояння тривало. Але без забитих м’ячів в основний час і протягом доданих чотирьох хвилин. Щоправда, на 69-й хвилині м’яч перетнув лінію воріт німецького клубу. Але рефері не зафіксувала взяття воріт.
Отже, було призначено два додаткові тайми по 15 хвилин. От тоді й почалося все найцікавіше. Спочатку «Вольфсбург» забив. А потім протягом якоїсь хвилини «Ліон» відповів двома влученнями. Особливо ефектно потужним ударом ціль вразила Амадін Анрі (на знімку).

До речі, її назвали найкращим гравцем фіналу.
Слід сказати, що це сталося після того, як з поля вилучили німкеню Попп. І її колеги по команді після такої невдачі, висловлюючись боксерською термінологією, помітно «попливли», мов після нокдауну. Вони пропустили третій м’яч, а потім і четвертий. 
Кубок переможницям вручив президент УЄФА Александер Чеферін (на знімку).

«Ліон» встановив одразу два рекорди: уп’яте виграв Лігу чемпіонів і зробив це втретє поспіль.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото uefa.com

 

**

Виявили «гостинність»...

Коли на динамівському стадіоні столиці України вшановували переможця жіночої Ліги чемпіонів — французький клуб «Ліон», зовсім не святкові події розгорталися в районі головної спортивної арени країни НСК «Олімпійський».
На вболівальників «Ліверпуля», які прибули до нас на фінальний поєдинок чоловічої Ліги чемпіонів і перебували в одному з ресторанів, напали до 20 осіб у масках. Хулігани штурмували заклад, кидали в англійців різні предмети, зокрема стільці та шматки скла. У результаті нападу кілька вболівальників дістали порізи голови і шиї.
«Ми просто обідали і були занурені у свої справи, коли стався напад, — наводить слова одного з потерпілих британське видання The Daily Mirror. — Я приїхав сюди зовсім не для цього, а щоб подивитися футбол. Ми прибули до Києва буквально чотири години тому і вже зазнали нападу, це було жахливо».
Співробітники поліції, які прибули на місце події, заарештували двох чоловік з числа нападників.
Затримані хулігани відмовилися давати будь-які пояснення з приводу того, що сталося, посилаючись на Конституцію України.
У свою чергу постраждалі в результаті нападу вболівальники англійського «Ліверпуля» відмовилися писати заяви. Про це поінформувала прес-служба поліції Києва в п’ятницю, 25 травня.
Повідомлялося, що у четвер близько 23:00 правоохоронці затримали двох осіб, які брали участь у нападі на англійських фанатів на вулиці Великій Васильківській. Також до управління поліції доправили двох постраждалих.
Також повідомляється, що на двох затриманих склали адміністративні протоколи. Матеріали про напад на вболівальників «Ліверпуля» зареєстровано в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень. Після перевірки буде визначено правову кваліфікацію інциденту. Про це розповів начальник Голосіївського управління поліції Олег Волошин.