Глава парламенту Андрій Парубій вручив премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів за особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання учнів, вихованців та слухачів, а також молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій
вручає відзнаку Українського парламенту
кандидату хімічних наук, 
науковому співробітнику Інституту фізичної хімії імені Писаржевського
Інні Василенко.

А. Парубій нагадав, що 14 вересня 2006 року з ініціативи Комітету з питань науки та освіти Верховна Рада ухвалила постанову про присудження такої щорічної премії. Її метою є підвищити роль, авторитет і престиж педагога та науковця, вручення цієї премії стало доброю традицією, цьогоріч премія Верховної Ради вручається вже вдев’яте. За цей час її лауреатами стали 262 педагоги. Серед цьогорічних лауреатів 16 представників системи загальної середньої освіти, двоє — профтехосвіти, шестеро — дошкільної, троє — позашкільної освіти з різних регіонів України.
«Щоб зробити Україну кращою та міцною, зараз ми проводимо фундаментальні і дуже нелегкі реформи, — наголосив А. Парубій. — Такого досвіду реформ не мала жодна держава у світі, бо наші реформи ми проводимо у той час, коли російський агресор окупував Крим, а російські танки та «Буки» стоять на Донбасі».
Голова Верховної Ради наголосив, що реформа освіти є однією з фундаментальних реформ, і на часі — підготовка та розгляд спеціальних законів про освіту. До Верховної Ради вже надійшли проекти законів «Про професійну освіту», «Про фахову передвищу освіту», розпочато роботу над спеціальними законами «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту».
На здобуття премії Верховної Ради для найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок було висунуто 64 роботи із 14 областей України та Києва. Загалом лауреатами премії Верховної Ради найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок стали 42 науковці, з яких 25 жінок.
«Підтримка і розбудова вітчизняної науки, формування умов для плідної роботи науковців, насамперед молоді, та їх активної участі в соціально-економічному, політичному та духовно-культурному житті суспільства мають стати одним із пріоритетів державної політики у сфері науки та освіти, — підкреслив А. Парубій. — Реалізація цієї політики має здійснюватися в контексті зростаючої ролі науки у підвищенні якості життя суспільства, забезпеченні прав і потреб людини відповідно до міжнародних принципів і стандартів».

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua