Футбол. Ліга чемпіонів. Фінальний матч. 

26 травня 2018 року.


Мадридський тріумф у Києві.

 

Лука Модрич і Садьо Мане (праворуч).

«Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Ліверпуль» (Англія). 3:1. Голи: Бензема, 51, Мане, 55, Бейл, 64, 83.
«Реал»: Навас, Карвагаль (Начо, 37), Варан, Рамос, Марсело, Модрич, Каземіро, Кроос, Бензема (Асенсіо, 89), Іско (Бейл, 61), Роналду. Тренер — Зінедін Зідан.
«Ліверпуль»: Каріус, Александер-Арнолд, Ловрен, ван Дейк, Робертсон, Мілнер (Джан, 83), Гендерсон, Вейналдум, Салаг (Лаллана, 31), Фірміно, Мане. Тренер — Юрген Клопп.
Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).
Київ. НСК «Олімпійський». 61 561 глядач. 19 градусів.
Настав день, коли Київ перестав бути біло-синім і ненадовго вбрався в червоні та білі кольори. У столиці України «Реал» і «Ліверпуль» змагалися за головний клубний трофей Європи — кубок Ліги чемпіонів.
Для «вершкових» це був третій фінал поспіль, для «Ліверпуля» — перший за останні 11 років. По дорозі до цієї сутички іспанці та англійці вибили з боротьби за приз найгрізніших супротивників. Мадридці змусили достроково завершити євросезон ПСЖ, «Ювентус» і «Баварію», а мерсисайдці залишили без роботи «Манчестер Сіті» й зупинили зухвалу «Рому», від якої постраждала «Барселона».
Одне слово, в фіналі зійшлися справді найсильніші клуби поточного розіграшу. Зустрічалися два голодні вовки, які не завоювали жодного трофея у себе вдома, але мали чудовий шанс виграти великий і смачний пиріг на міжнародній арені.
Гостроти цьому протистоянню додали дві цікаві дуелі: Зідан проти Клоппа, Кріштіану Роналду проти Магаммеда Салага. Португалець із єгиптянином, можливо, в кінці року змагатимуться за «Золотий м’яч». І в цій зустрічі ми мали можливість побачити протистояння цих зірок в очній сутичці.
Щодо тренерського протиборства, то Клопп, як відомо, прагнув другого фіналу з Юппом Хайнкесом і його «Баварією». Однак доля розпорядилася інакше.
Цей євросезон вийшов мадридським. «Атлетіко» виграв Лігу Європи, «Реал» — Лігу чемпіонів.
Після короткої, але яскравої увертюри-відкриття з виступом британської співачки косовського походження Дуа Ліпи почався очікуваний мільйонами матч.
Здавалося б, усе чудово, але фінал головного клубного турніру континенту порадував лише одним моментом — видатним голом Гарета Бейла ударом через себе в падінні. Цей постріл і став для мадридців переможним, тільки ось два інші взяття воріт «Ліверпуля» — не повністю їхня заслуга, а, швидше, вина Лоріса Каріуса. Ті пропущені ним, м’яко кажучи, дивні м’ячі — на початку і наприкінці другого тайму — звели нанівець шанси мерсисайдців на завоювання трофея.
Утім, мінімальними можливості англійців стали ще до перерви, коли Салаг зазнав травми і поступився місцем на полі Адаму Лаллані. До цього моменту рахунок не було відкрито, а «Ліверпуль» грав гостріше і мав симпатичніший вигляд. Але варто було єгиптянинові піти до роздягальні, як «Реал» перехопив ініціативу.
Слідом на трагедію Салага нашарувалася драма Каріуса, який відверто подарував Каріму Бензема гол. Воротар зафіксував м’яч у руках і одразу кинув його в бік оборонця. Але француз, котрий був поряд, не виключився з епізоду, виставив ногу, від якої м’яч закотився в порожні ворота
Садьо Мане повернув «червоним» надію на те, що все вгамується, але тут вийшов Бейл і змусив «Ліверпуль» замовкнути.

Він вивів «Реал» уперед шедевральним ударом через себе (на знімку), потім іще один цирк від воротаря «Ліверпуля» — і кубок Ліги чемпіонів знову їде до Мадрида.
«Реал» увійшов до історії, втретє поспіль забравши трофей. Дуже шкода Клоппа. Він створив гідну команду, але вдруге в кар’єрі програв у фіналі. Сподіваємося, що у цього чудового тренера коли-небудь з’явиться й третій шанс виграти ЛЧ. А поки що балом править Зідан.

***

Зінедін Зідан:
— Головне — наше спільне досягнення, гравці заслуговують найдобріших слів. Повірте, зробити таке вкрай складно. Немає слів, які могли б відтворити те, що відбулося. Найпрекрасніше в цій команді — у неї немає стелі. Вона голодна до нових перемог, що знову довела тепер. Я тільки почав тренерську кар’єру і переживаю неймовірні моменти разом із підопічними.
Юрген Клопп:
— Вітаю «Реал» із перемогою. Те, що Салаг змушений був залишити поле, стало серйозним моментом матчу. Йому не пощастило, він упав на плече і отримав болючу травму. Але ми ніколи не дізнаємося, як би міг закінчитися матч, якби він залишився. Ми, звісно, були шоковані й занадто глибоко відійшли назад. Бейл зіграв ключову роль — він забив неймовірний гол.
Я не в порядку. Зовсім навпаки. Але намагаюся зберігати професіоналізм. Мої почуття зараз не такі важливі. Я вже програвав вирішальні матчі раніше і зможу впоратися з розчаруванням. Але тепер усі ми почуваємося жахливо. Дорога додому буде не з приємних. Ми не змогли виграти фінал і втратили дуже важливого футболіста…

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України») і uefa.com.